Glede og sorg, kjærlighet og mistrivsel, bli sett eller oversett, inkludert eller tilsidesatt, forstått eller misforstått. Det dreier seg kommunikasjon! Eller fravær av den. Noen som kan kjenne seg igjen i utsagnet: «Jeg trenger vel ikke si det, han må jo skjønne det sjøl!»?
Det er skrevet mange spennende bøker om relasjoner. Noen peker på utydelig kommunikasjon, noen på ulike personlighetstyper, andre fremhever viktigheten av å fortelle, skrive eller skape sin historie. Og innimellom leser vi en tekst som får oss til å se vår egen situasjon i et nytt lys, på en måte vi kanskje hadde behov for akkurat da. Kanskje finner du en slik bok på denne lista?

Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født av Mona Høvring

I et poetisk språk klarer Mona Høvring å frembringe en følelse av kjærlighetssorg, ikke mellom et kjærestepar, men mellom to søstre. Bokens ytre ramme er lagt til et høyfjellshotell, hvor søstrene Ella og Martha har reist for å tilbringe noen rolige uker. Martha har nettopp blitt utskrevet fra et nervesanatorium, og søsteren prøver å gjøre oppholdet så godt som mulig for henne.  Her er både konflikter og sjalusi, og søskenkjærlighet.

 

 

En moderne familie av Helga Flatland

Foreldrene til Liv, Ellen og Håkon har holdt sammen i alle år. Nå fyller far Sverre sytti år, og spanderer en reise på hele familien med barn, svigerbarn og barnebarn. Midt under festmiddagen forteller foreldrene at de skal skille seg. De voksne barna reagerer med vantro og skepsis. Er ikke dette selvrealisering på overtid? Gjennom de tre søsknenes fortellinger med ulike blikk får leseren fortalt historien om familien – om tilhørighet, oppbrudd og konsekvenser. Hva utgjør egentlig en familie? Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Hundene i Tessaloniki av Kjell Askildsen

Askildsen er novellens mester! Med et fortettet språk, hvor ikke et eneste ord virker overflødig, skildrer han det komplekse i relasjoner mellom mennesker på en veldig  treffende og gjenkjennende måte.

 

 

 

Arv og miljø av Vigdis Hjorth

En velstående familie befinner seg midt i et arveoppgjør. Det står om to sommerhytter, som foreldrene ønsker å selge for en lav pris til to av sine døtre. Men det finnes to barn til, en bror og en søster som delvis har brutt med familien. Nå melder de seg likevel på arveoppgjøret. Under diskusjonene om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme følelser i sving. Den handler om familiehistorien. Hva er årsaken til at familien har blitt splittet? Omtalen er utarbeidet av BS.

Her forteller Bergljot sin historie. En historie som røsker opp i og rokkerer på den etablerte historien om hennes liv og familie. Boken fikk veldig gode omtaler da den kom, og var sentral i virkelighetsdebatten, som tok en ny vending nettopp med denne utgivelsen. Utleverer hun sin egen familie? Hvor går grensen mellom fiksjon og virkelighet? Vigdis Hjorth skriver veldig godt, og har en refleksjon og innsikt i eksistens og relasjoner til andre mennesker som gjør denne boken både interessant og lærerik.

Fri Vilje av Helga Hjorth

En norsk forfatter skriver en roman om at hun ble utsatt for overgrep av sin egen far i barndommen. Boken får stor oppmerksomhet i offentligheten. Resten av familien støtter ikke hennes versjon av historien, de kjenner seg ikke igjen i romanens beskrivelser, de mener at overgrepene ikke har funnet sted. Dette er søsterens historie om det som har hendt. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Kunsten å leve sammen: veiviser til et godt samliv av Solveig E. Vennesland

Å skape et godt samliv er en stor utfordring for de fleste. Stress og krav fra mange kanter kan gjøre at forholdet får for lite oppmerksomhet. Et forhold trenger service og vedlikehold for at det skal fungere best mulig, og det krever innsats fra begge parter. Solveig Vennesland er terapeut og gir i boken hjelp til å forebygge problemer og til å bevare gnisten i forholdet. Boken har konkrete verktøy, eksempler fra virkeligheten og en rekke råd og tips. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Korrigeringer  av Johnatan Franzen

Med Korrigeringer har Johnatan Franzen vunnet The National Book Award, og boken ble årets boksuksess i USA, med hele 900 000 solgte bøker i USA kun i utgivelsesåret. Korrigeringer ble utropt til en av de siste tiårenes mest betydningsfulle romaner av et samstemt kritikerkorps.  Enid Lambert begynner å planlegge julen i mars. Hun maser på de tre voksne barna om å komme hjem til julefeiring i St. Jude. Hun vil ha en god, gammeldags familiejul. Det hun glemmer, er at familien hater å være sammen og umiddelbart går hverandre på nervene.  Omtalen er utarbeidet av BS.

Denne boken er på drøye 600 sider, men verdt å lese!

 

Jeg dro ned til bror av Karin Smirnoff

I Smalånger er det meste som vanlig. Maria blir funnet død. Boren hennes er i ferd med å drikke seg i hjel. Harmynte John har øyne som sorte hull i verdensrommet og eldreomsorgen får en ny medarbeider, Jana Kippo, som stakk ned faren sin med en høygaffel. «Jeg dro ned til bror» er en mørk og voldsom historie. Men samtidig er det en varm og lidenskapelig roman, der det vanskeligste av alt er tilgivelse. Karin Smirnoff er debutant, og skriver på Västerbotten-dialekt i denne romanen som ble nominert til August-prisen i 2018. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Kunsten å leve med seg selv og andre av Steinar Ekvik

En samling tekster som tar opp nære og gjenkjennelige temaer om forholdet mellom mennesker. Det er en kunstå omfavne det livet vi har fått og ta vare på de relasjonene vi er i. Disse tekstene gir god hjelp til det. Boken er den tredje i rekken med betraktninger om hvordan vi kan leve og forstå hverandre på en bedre måte, etter Trøste og bære (2007) og Livsreisen (2009). Boken gir hjelp til refleksjon, og den egner seg godt som utgangspunkt for samtaler og diskusjoner. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Så mye hadde jeg  av Trude Marstein

Vi følger Monika fra det første året som tenåring til moden kvinne på 58. Som elskerinne til en eldre professor, som samboer med Geir, som mor, og som skilt. «Så mye hadde jeg» er en roman om lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening, men også om følelsen av at alt glipper og at ingenting kan holdes fast. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Skår  av Tomm Kinnunen

Gjennom tre dager og tre søsken skildres Finlands dramatiske historie. Jussi, Helmi og Raili har blitt boende i barndomshjemmet i det vesle samfunnet der glassverket er alles arbeidsplass. Faren forsvant til Amerika rett etter annen verdenskrig, og få år senere døde moren. Siden har søsknene vært alene. Jussi trives med enkle rutiner og har få ambisjoner. Den dagen som skildres fra hans liv, havner han i elven og reddes av arbeidskamerater som vanligvis pleier å plage ham. Likevel ender dagen tragisk. Det gjør også Helmis dag. Hun har nettopp blitt enke og strever med å ta vare på datteren Saara. Raili er den sterke og myndige, men hun har vonde og vanskelige minner fra oppveksten. Gjennom skildringen av tre dager i de tre søsknenes liv, avdekkes skjulte allianser og motsetninger. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Sterke relasjoner : slik får du en god tone med alle rundt deg av Birgitte Hultberg

Tenker du ofte at «det ikke er min feil», når du kommer i en konflikt? Problemet er at alle andre mennesker gjør det samme, og da blir konflikter vanskelig å løse. Psykolog Birgitte Hultberg har mer enn tjue års erfaring i å hjelpe klienter med utfordrende forhold, det være seg til partneren, familien, venner eller kollegaer. Hun mener at selv den mest inngrodde konflikt kan løses og at de mest håpløse forhold kan bli bedre. I denne boken gir hun råd om hvordan vi kan løse konflikter. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann av Helle Helle

Susanne bor sammen med Kim, som vil være forfatter og derfor sitter hjemme og jobber. Susannes venninne Ester går fra kjæresten sin i høygravid tilstand og ber om hjelp. Da Susanne og Kim lar henne flytte inn i den lille leiligheten deres blir alt snudd på hodet, og den besværlige graviditeten irriterer, samtidig som man jo må oppføre seg ordentlig. Situasjonen skaper sjalusi og irritasjon, og skaker ved forholdet mellom Susanne og Kim. Helle Helle skildrer dette merkelige forholdet med en voldsom realisme og en ny klukkende humor. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Ingrid Winters makeløse mismot   av Janne S. Drangsholt

Bridget Jones møter Erlend Loe i denne midtlivskriseromanen. Det handler om Ingrid Winter som sitter fast: i huset hun ikke får solgt, i FAU-møter, i jobbkonflikter, i et ekteskap som har mistet gnisten. Ufrivillig blir hun plukket ut som representant i en jobbdelegasjon til St. Petersburg. Det skal være starten på et forskningssamarbeid på tvers av landegrensene, men med Ingrid Winters deltakelse tar kaoset raskt overhånd. Men kanskje er det en dose kaos som trengs når alt har stivnet i et liv? Omtalen er utarbeidet av BS.

 

En helt vanlig familie av Mattias Edvardsson

Hvor godt kjenner man egentlig sine nærmeste? Presten Adam, juristen Ulrika og nitten år gamle Stella bor i et finere villastrøk utenfor universitetsbyen Lund i Sverige. De lever et ubekymret liv i tilsynelatende harmoni med hverandre og den materielle velstanden rundt seg. Da Stella plutselig varetektsfengsles for mord, begynner fasaden å krakelere. Siktelsen kommer som lyn fra klar himmel, og foreldrene Adam og Ulrika står tilbake med flere spørsmål: Hvordan kan de hjelpe Stella, og hvor godt kjenner de egentlig sin egen datter – eller hverandre? Boken fortelles i tre deler, gjennom farens, morens og datterens perspektiver. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Omgitt av idioter av Thomas Erikson

Hva slags mennesketype er du? «Gul» og impulsiv, «blå» og analytisk, «grønn» og harmonisøkende eller kanskje den dominerende «rød»? Denne boken er et verktøy til å forstå de viktigste forskjellene på ulike personligheter og kommunikasjonstyper. Forfatteren viser til nyere forskning og eksempler fra hverdagen når han forklarer de ulike personlighetstypene og hvordan man kan bruke denne kunnskapen til å forstå mer av omgivelsene sine. Boken har blitt en stor suksess i Sverige og er solgt til mer enn 40 land. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Translate »