Vafler er den kaketypen vi spiser mest av i Norge, og den er blant verdens eldste kaker. Ikke bare er den hedersgjest når det er dugnad og loppemarked, men den har hatt sin innflytelse på barnelitteraturen også. Her får dere seks tips til bøker som på lystig eller heslig vis tematiserer vaffelen.

For 2-6 år

Cappelen DammVaffelfisken av Bjørn Rørvik

De ikoniske Reven og Grisungen er tilbake og skal på fisketur. De har nemlig sett seg ut den smakfulle vaffelfisken, og utstyrt med syltetøy og spagetti setter de i gang med å prøve å fange den. Men underveis lærer de at det kanskje hadde vært bedre for både dem selv og alle fiskene om de hadde latt naturen være i fred.En humoristisk og til tider absurd fortelling.

 

 

Cappelen DammVaffelmøkk av Tore Renberg

Tredje bok om søsknene Ine og Hasse som utforsker verden. Ine er i gang med å steke vafler, men Hasse er fortvilet. Når han prøver å fortelle Ine om det, kommer bare «vaffelmøkk» ut. Hva kan vaffelmøkk bety? Det må Ine prøve å finne ut av. Denne bildeboka handler om hvor vanskelig det kan være å finne riktig ord.

 

 

For 6-13 år

SamlagetVaffelhjarte av Maria Parr

Denne boka smaker det praktisk talt vaffel av, og den kan med fryd leses av både voksne og barn. For de yngste passer den som høytlesning eller selv-lesing fra omtrent 9 år. Vi møter to gode venner, Lena og Trille, i ei lita bygd ikke veldig ulik Lønneberget. Her finner de på spillopper og sprell, med et litt melankolsk bakteppe som handler om gjensidig vennskap og hvordan man vet helt sikkert om noen er ens beste venn. Det er idyllisk, rørende og underholdende om hverandre. Boka kan lånes som e-bok.

 

 

Odd NordstogaFor de som vil ha musikk til vaflene, eller til lesingen, kan albumet Bestevenn av Odd Nordstoga anbefales. Han lot seg inspirere av nevnte Vaffelhjarte til Maria Parr når han skrev disse sangene. Her finner du både sanger om vafler og den vesle bygda til Trille og Lena, i tillegg til “syltetøysangen” og den etter hvert så kjente “Ein farfar i livet”. Albumet kan lyttes til digitalt på Spotify.

 

 

Olav Ljone SkogaasByen uten navn av Fredrik Hossmann

Vaffelmannen lager verdens beste vafler sammen med sin kjære, og selger dem på torget i byen. Lenge kan de leve godt av dette, helt til byens befolkning slutter å spasere og begynner å kjøre rundt i bil hele tiden. Da er det til slutt ingen som kommer forbi torget, og ingen som kjøper vafler. Boka kan leses gratis på nett via nb.no.

 

 

 

AschehougJakten på de skjulte vaffelhjertene av Jan Kjærstad

Det beste Marit og Jon-Jon vet om er vafler, og når de nettopp har flyttet til et nytt sted, og alle tingene deres står i kasser og verden virker både motløs og trist, så er det vafler de tyr til. Men for å få laget vafler, må de ut på en liten ekspedisjon i det nye nabolaget, og låne ingredienser. Samtidig som de kommer nærmere en vaffelrøre, blir de kjent med nabolaget sitt, og innser at det ikke er så trist og skummelt å bo her som de først trodde. Boka kan leses gratis på nett via nb.no.

 

 

AschehougDoktor Proktor og verdens undergang. Kanskje av Jo Nesbø

“I vaffelpressa kan ingen høre deg skrike”, står det på forsiden av boka. I den tredje fortellingen om den temmelig barnslige og fryktelig morsomme oppfinneren doktor Proktor, og barna Bulle og Lise, klarer forfatter Jo Nesbø å gjøre det ellers så koselige vaffeljernet til noe ekkelt, ja, til et potensielt mord-våpen. Dette er en fortelling fylt av spenning, fantasi og humor, og den gjør seg ypperlig som høytlesning for både store og små. Boka kan lånes som e-bok.

Translate »