Er 4-åringen din skikkelig trassig? Er alle klær du finner frem stygge eller rare eller bare helt feil? Hvorfor tar det så langt tid før 3-åringen din sovner? Er du innmari sliten og lei? Det finnes bøker som kan hjelpe deg!

 

Miraklenes tid av Hedvig Montgomery

I denne boken tar Hedvig Montgomery for seg de to første viktige årene av barns liv. Alle foreldre vil gjerne gjøre det rette, men hva er egentlig riktig? Boken er en guide til søvn, mat, lek, de første ordene og behovene som melder seg, men først og fremst gir den trygghet som gjør at man kan utviklet et langt og godt forhold mellom foreldre og barn. Hun viser hvordan man i kaoset av ulike råd kan finne sin egen foreldrestemme, og deler i tillegg egne erfaringer og tips. Hedvig Montgomery er familieterapeut og har lang erfaring i arbeid blant barn og familier. Dette er den andre boken i serien «Foreldremagi».

 

 

 

 

Lek i stedet for krangel av Lisa Mannberg.

«Sammenlignet med alle former for trusler, bestikkelser og forklaringer, er barnets lekelyst en utmerket drivkraft for å lykkes med alt som må gjøres», skriver forfatteren i innledningen til denne praktiske inspirasjonsboken, som henvender seg til foreldre med barn i barnehagealder. Forfatteren beskriver 64 forslag til leker som kan omforme hverdagslige konfliktsituasjoner til lystbetonte aktiviteter. Forfatteren tar utgangspunkt i åtte hverdagssituasjoner: Påkledning, å gå til barnehagen og hjem igjen, måltider, å vaske seg, å pusse tenner og gre håret, å legge seg og å gjøre forskjellig husarbeid. Språket er enkelt og tilgjengelig. Forfatteren, Lisa Mannberg, er dramatiker og pedagog. Med illustrasjoner av Anna Forsmark.

 

 

Akkurat født av Elisabeth Kjølholdt

Boken beskriver og gir svar på spørsmål knyttet til den nye hverdagen etter en fødsel. Den retter seg hovedsakelig til kvinner som har født, men boken inneholder også et eget kapittel for nybakte fedre. Temaer som løftes frem, inkluderer fødselen, den nye hverdagen, søvnmangel, psykisk helse og uhelse, sex og samliv med mer. Både kjente og ukjente foreldre deler erfaringer fra sin egen barseltid, blant annet Bertine Zetlitz og Vibeke Klemetsen. Boken er skrevet i en lett og tilgjengelig tone. Forfatteren, Elisabeth Kjølholdt, er lege med spesialisering i allmennmedisin og psykiatri.

 

 

 

 

Gjøre selv!: gode råd om barn i trassalderen av Elisabeth Gerhardsen.

Barnets trassalder er en krevende tid med mange små og store konfrontasjoner. Denne boken gir råd om hvordan du kan ta kontrollen tilbake og samtidig ivareta barnets følelser. Den tar for seg hvordan konflikter kan unngås, hvordan sinne kan dempes og hvordan man kan løse fastlåste situasjoner. Tankevekkende eksempler viser hva barnet tenker og hvorfor de ulike reaksjonene oppstår. Hovedmålet er at du skal finne måter å takle barnet på som gjør at det fortsetter å like seg selv, og samtidig bli likt av andre. Boken inneholder en rekke case med forslag til løsning. Elisabeth Gerhardsen er barnepsykolog. Boken er tidligere gitt ut med tittelen Vil ikke! Gjøre selv! Gode råd om barn i “trassalderen” (2012).

 

 

 

 

Sov godt av Helena Kubicek Boye

Dette er en bok om hvordan man skaper gode søvnvaner for barn. Psykologen Helena Kubicek Boye har lang erfaring med å veilede voksne og barn i hvordan de kan hanskes med søvnproblemer. I bokens første del får foreldrene råd og forslag, og forfatteren reflekterer rundt hva man kan samtale med barna om på sengekanten. Andre del inneholder fem illustrerte eventyr for barn mellom tre og seks år. Dette er beroligende historier som er ment å legge forholdene til rette for innsovning. Sov godt har også forslag til hvordan man kan lage egne søvnfortellinger.

 

 

 

 

Feltnotater fra småbarnslivet av Kristin Storrusten m.fl.

Dette er en bok om å være menneske i den helt normale unntakstilstanden småbarnsforelder. Kristin Storrusten, Heidi Bøhagen og Therese G. Eide har gått gjennom jungelen av tips, triks og formaninger, og samler rådene man trenger. Kort oppsummert er bokens budskap at man er god nok som man er. Med humor og alvor, tekst og tegninger, henvender de seg til alle som har små barn i livene sine.

 

 

 

 

 

Hva er det jeg føler av John Gottman og Frode Thuen

Forskning viser at barn som lærer å forholde seg til egne vanskelige følelser tidlig i livet, får det enklere som voksne. Her gis en steg-for-steg-veiledning i hvordan man som omsorgsperson kan hjelpe barnet å identifisere, akseptere og håndtere vonde følelser som sinne, frykt og tristhet. Én del av boka handler om spebarns- og småbarnstid, men også eldre barn og ungdommer er tema i senere kapitler. Boka henvender seg til foreldre, så vel som lærere og andre som arbeider med barn.

 

 

 

 

 

 

 

Kjøtthuer og pølsetryne: lag gøyal mat med barna

Budskapet i denne kokeboka er klart og tydelig: Det er lov til å leke med maten! Her finner du oppskrifter som barn fra 5-12 år kan være med på å lage. Frister det med bamseburger til middag? Kanskje tacoflaggermus eller kjøtthuer med spaghettihår? Boka inneholder oppskrifter til frokost og matpakke, hverdagsmiddag og festmat, kaker og desserter.

 

 

 

 

 

Om hundre dager kommer hestehoven av Tor Martin Leines Nordaaa

For å kappes med angsten før og etter sønnen er født, snakker pappaen med barnet sitt. Det blir en dialog gjennom 109 dager, fra vintermørke dager med trilleturer til våren kommer med lysere dager.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakkerunger og englebarn av Stein Erik Ulvund.

Mange foreldre ønsker seg en fasit på hvordan man skal oppdra barna. Men en slik fasit finnes ikke, hevder Stein Erik Ulvund i denne boken. Barn er født med ulikt temperament, noe foreldre bør være bevisst på. Barn skal ikke oppdras likt, selv ikke søsken. Boken tar for seg ulike temperamentstyper og viser hvordan man kan bruke kunnskap om sitt eget barn på en positiv måte. Forfatteren gir konkrete råd om vanlige problemer som spising, soving, renslighetstrening m.m. I vanlige familier er foreldrene selv de beste ekspertene på egne barn, og oppdragelsen må tilpasses etter barnet.

 

 

 

 

 

Barsel av Kristin Storrusten

«Barsel» er en diktsamling om å få barn. Om hvordan det er å være i permisjon, om følelsen av å være ensom selv om man aldri er alene, om hvordan det er å våkne hver time natten gjennom. Det fødes seksti tusen barn i Norge årlig. I seksti tusen hjem sitter det noen og føler alle ting på en gang. Denne diktsamlingen er tilegnet dem, alle som en gang har sittet der og alle som en gang skal sitte der. Dette er Kristin Storrustens skjønnlitterære debut.

Translate »