I Bokbamsens jubileumsår har vi ekstra fokus på naturen og grønne planter i april. Bli med ut og så et frø! Særlig biene og andre pollinerende insekter setter pris på om du sår engblomster, som det er litt for lite av i asfaltjungelen rundt oss i dag.

Hvorfor er det så viktig med insekter og bier, planter og trær? Les mer i disse bøkene!

 

 

Cappelen DammBiene i New York av Lena Lindahl

Max og faren hans bor i et høyhus i New York, der faren jobber som kokk på en restaurant. Men han trues med å miste jobben, da sjefen for restauranten ikke synes maten er spennende lenger. Max og faren må finne en ny og spennende ingrediens, og de får på magisk vis hjelp av noen bier som gir dem verdens beste honning. Men problemene stopper ikke der. En fin og kort fortelling om konkurranse, om å ta vare på naturen og være åpen for undring. Boka har fargerike illustrasjoner og passer for de som kan lese selv. Denne boka er med på Bokbamsens 20-årsbøker for de mellom 6 og 9 år.

 

 

 

Cappelen DammDen store boken om bier av Wojciech Grajkowski

Vet du at bier kommuniserer gjennom dans? Og at bier har eksistert siden dinosaurenes tid? I denne kjempestore boka om bier lærer du å forstå bienes språk, hvor mye honning én bie kan lage, og hva som er verdensrekorden i antall bistikk. I tillegg får du vite hvorfor bier er så viktige for oss mennesker. Ei bok som passer for hele familien, og for lesere fra ca 6 år.

 

 

 

Ena forlagHjelp småkrypene av Kristine Kujath Thorp

I denne faktaboka får du vite hvordan du selv kan være restaurantsjef, hotelldirektør og barkeeper for mange av insektene våre. Bevaring av natur og artsmangfold er viktigere enn noensinne, og både barn og voksne kan være med på å gjøre en stor forskjell for bittesmå kryp. Boka er underfundig og sjarmerende, har mange fargeglade illustrasjoner, og beskriver flere fellesaktiviteter man kan gjøre for å hjelpe småkrypene. Passer fint for lesere fra ca 5 år.

 

 

 

Kagge forlagInsektenes hemmeligheter av Anne Sverdrup-Thygeson

Har du hørt om snorkelmygg? Har du noen gang sett en zombie-bille? I denne faktaboka kan du lære mer om forskjellige småkryp, hvor de lever og hva de lever av. Og ikke minst kan du lære om hvor viktige de er for naturens kretsløp og for oss mennesker. Selv om de kan være ekle, skumle og plagsomme, er det vel verdt å ta vare på de insektene og småkrypene vi har. Boka passer for lesere i alderen 6-13 år.

 

 

 

Cappelen DammSuperpoteten av Lise Osvoll

Uten insekter, ingen poteter. Og uten poteten, hadde ikke Norge vært slik det er i dag. Poteten har nemlig bidratt til å gjøre nordmenn høyere og flere i tallet. Poteten har hjulpet oss gjennom kriger og hungersnød, og har fått en viktig plass i vår kultur og i vårt matskap. Gjennom festlige tegninger og kort og lettfattet tekst formidler Lise Osvoll på en god måte hvilken rolle den vesle knollen har spilt under utviklingen av vårt langstrakte og forblåste land. Passer for lesere i alderen 5-11 år.

 

 

 

BokomslagDet gavmilde treet av Shel Silverstein

Dette er en kjempefin bildebok om hvordan vi skal ta vare på naturen og ressursene rundt oss, billedliggjort gjennom forholdet mellom en liten gutt og et tre. Treet vil så gjerne gi gutten alt han ønsker seg, men jo større gutten blir, jo mer krever han av treet. Fortellingen handler om uforbeholden kjærlighet, og evnen til å akseptere andres urimelige oppførsel. Boka har kort tekst og store, enkle bilder, og egner seg derfor godt til både høytlesning og til diskusjon i klasserommet. Passer for aldersgruppa 5-11 år.

 

 

 

Vigmostad & BjørkeGrønne greier av Ole Mathismoen

Siden 2016 har «Grønne greier» prydet baksiden av Aftenposten Junior. I denne boka er mange av klima- og miljøspørsmålene derfra samlet i tegneserieformat. Her blir miljøspørsmål behandlet på en frisk og tilgjengelig måte, og til dels svært vanskelige tema er tilrettelagt for unge lesere. Illustrasjonene til Jenny Jordahl er fargerike og humoristiske. Forfatteren Ole Mathismoen har jobbet med miljø- og klimasaker i Aftenposten i over 30 år og har på den måten tilegnet seg mye kunnskap og historie. Passer fint fra ca. 8 år.

 

 

 

GyldendalArkimedes og vindmølla av Hans Sande

Komlefjellet er helt dekket av asfalt og betong, og fugler og insekter kræsjer i enorme vindmøller og dør. Noen må redde naturen! Oppfinnerpappa føler seg kallet, og lager en vindmølle som kan fly avgårde, der både katten Arkimedes og datteren hans, Evreka, får være med. Men det hele går ikke så knirkefritt som det var tenkt, og plutselig er vindmølleballongen løs og på full fart ut i verdensrommet. Klarer den smarten katten Arkimedes å redde dagen? Bildebok på nynorsk for 3-6-åringer.

 

 

 

KolofonTante Plante redder biene av Stine Heggedal

Tante Plante, Emmy Eplesaft, Sam Søledam og vennene deres bor i Bjørkeby. Et monster har gått amok i Bjørkeby og ødelegger blomsterengen til biene. Derfor skriver Balder Bie et brev til Tante Plante om at hun og vennene hennes må redde biene. Tante Plante skynder seg av gårde, og får med seg flere hjelpere på veien. De må klare å skape en ny blomstereng før det er for sent. Fortellingen passer for aldersgruppa 3-9 år. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

AschehougFargerne og den store honningkrigen av Ingar Johnsrud

Hver midnatt tennes lysene i Gammeltreet når klokken slår tolv. Alle skogens fugler og insekter og smådyr trekker dit, og Fargerne står i portalene i treet og pensler dem med fargestøv. Dyrene sprer støvet over jorden, og når solen står opp, er det farger over alt. Men nå er noe veldig galt. Biene har begynt å sverme, enda det er midt på vinteren. Uten biene blir det ingen honning, og uten honning, ikke noe fargestøv, det er noe alle Fargere vet, og da blir det aldri vår. Men ingen gjør noe med det, bortsett fra en liten og lettskremt Farger som heter Gjert, og den ustyrlige lillesøsteren hans, Filur. De prøver å finne ut hvorfor biene har begynt å sverme, men to bittesmå Fargere har egentlig ikke så mye å stille opp med i kampen mot de skumle og sleske Grårottene. Følg Gjert i hans livs kamp med seg selv og mot en altfor mektig fiende. Fortellingen passr for 6-9 år. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

GyldendalSteinhumle: Bombus Lapidarius av Synnøve Borge

Steinhumla er den vanligste humla i Norge. Som navnet sier bygger de gjerne bol i steingjerder. Deres verste fiende er den fryktinngytende Steingjøkhumla. I denne boka følges en steinhumle gjennom et helt år. Les mer om den ville og vakre humla som har like god pels som en katt, går i hi som en bjørn, og ruger på eggene sine som ei høne. I tillegg til at de gjør en viktig jobb med å bestøve plantene, slik at vi blant annet får bær og frukt. Humlene er dessverre en truet art, men heldigvis er det mange som er opptatt av å hjelpe humlene. Boka er rikt illustrert med fotografier og har mange faktabokser. Passer for aldersgruppa 9-13 år- Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Cappelen DammBiene av Arne Berggren

Arne Berggren er en forfatter som klarer å skrive morsomt om det som er tragisk. I Biene, en lettlest bok, møter vi en pappa som trenger avkobling. Han velger å gå til anskaffelse av bier, og det er da det tragikomiske begynner. Det er nemlig ikke alle som burde prøve seg på birøkting. Temaer i boka er forholdet mellom far og sønn og kampen mot de små irritasjonene i livet. Boka har stor skrift og korte setninger, og passer for de som kan lese selv. Denne boka er med på Bokbamsens 20-årsbøker for de mellom 6 og 9 år.

 

 

Skald forlagI skogen av Tetiana Kosovska

En myldrebok om bier, biller og andre småkryp. Denne boka er full av tegnede bilder fra skogen, der du kan møte brevbilla Bastian, Mats markmus og Morten møkkebille. En fin bok for de som ikke kan lese selv ennå, og som vil bruke tid på å saumfare de detaljrike oppslagene etter småkryp. Passer for 2 år og oppover.

Translate »