Hvem er jeg? Hvorfor ser jeg verden slik jeg gjør? Mange søker svar i relasjonen til mor. Og de siste årene er det utgitt flere romaner med dette som hovedtematikk. Det er verdt å ta en titt!

 

Bilde av boken "Rom"

“Rom” av Emma Donoghue

 

Rom av Emma Donoghue

Rom er en fortelling om en mor og en sønn som overlever det umulige på grunn av kjærlighet. En roman uten sidestykke – usentimental og til tider humoristisk, skakende og likevel oppløftende. En bok som vil berøre alle som leser den. Omtalen er utarbeidet av Gyldendal forlag.

 

 

 

Bilde av boka "Er mor dø"

“Er mor dø” av Vigdis Hjorth

 

Er mor død? av Vigdis Hjorth

Den anerkjente kunstneren Johanna har tilbrakt tre tiår i USA med mann og barn, men når mannen hennes dør blir hun invitert til å lage en stor retrospektiv utstilling og reiser tilbake til Norge. Hva gjenstår av livet hun etterlot seg i hjemlandet, og hvordan kan hun forene nåtiden med fortiden? Johanna går inn i seg selv, samtidig som hun forsøker å forstå og nærme seg sin egen mor. Vigdis Hjorth er en prisbelønt forfatter og har blant annet blitt tildelt Kritikerprisen for “Arv og miljø” (2016). Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Bilde av boka "Tingenes tilstand"

 

Tingenes tilstand av Sandra Lillebø

Så langt tilbake datteren kan huske har moren vært syk. Nå har hun sin egen familie og har verken tid eller ork til å ta seg av moren. Likevel kjenner hun fortsatt mores ordløse grep om hennes eget liv. Det er et rått og sårt portrett av forholdet mellom mor og datter og om hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Bilde av boka "Mor forsvinner"

 

Mor forsvinner av Truls Unholt

En sønn er i ferd med å miste moren sin til demens. Han bestemmer seg forå skrive om henne, hvem hun var og hvordan det var å være en norsk husmor i et rekkehus i Sandefjord etter krigen. Samtidig må han stille seg selv spørsmålet om hvordan det egentlig er mulig å være et selvstendig og anstendig menneske i vårt moderne samfunn. “Mor forsvinner” er en roman som henter innsikt fra filosofi, hjerneforsking, litteratur og sosiologi, og som våger å stille store spørmål. Det er også en hjerteskjærende fortelling om en sønn som mister sin mor. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Etter hvert vil øynene venne seg til mørket av Bruno Jovanovic

Damjan kom til Norge som fireåring som flyktning fra Bosnia. Gjennom livet har han fått kjenne på hvordan det er å være utenfor i det norske samfunnet: moren hans er psykisk syk, og som skeiv voksen mann er det heller ikke lett å få innpass. Damjan har en kjæreste, Filip, men han har ikke fortalt ham om moren sin. Etter å ha blitt innlagt flytter moren inn hos Damjan, som bestemmer seg for at alle systemer har sviktet og at han må hjelpe moren på egen hånd. Mens moren stumper sigaretter på stuebordet, kaster ting ut av vinduet og sloss med Damjan vet Filip ingenting. Damjan sliter, men han ser ikke noe annet valg. Hun er jo moren hans, og selv om Filip mener godt vil han aldri kunne forstå. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Små branner overalt av Celeste Ng

I Shaker Heights utenfor Cleveland er alt nøye planlagt. Husenes matchende farger, de symmetriske veiene, fremtiden til de vellykkede menneskene som bor der. Elena Richardson er den fremste ambassadøren for denne perfekte fasaden. Da den mystiske kunstneren Mia og tenåringsdatteren Pearl leier et hus av familien Richardson, oppstår det raskt nære bånd mellom dem og de fire barna i Richardson-familien. Men i motsetning til Elena har Mia en avslappet holdning til hva man bør og ikke bør gjøre. Det skal også vise seg at hun bærer med seg en mørk fortid. Da de to kvinnene havner på hver sin side i en opprivende konflikt bestemmer Elena seg for å avsløre leietagerens hemmeligheter. Dette utvikler seg snart til en besettelse som får fatale konsekvenser. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

“Mors gaver” av Cecilie Enger

 

Mors gaver av Cecilie Enger

Cecilie Engers mor skrev gjennom fire tiår nøyaktige lister over julegavene familien ga og fikk. Da moren blir rammet av alzheimer og havner på sykehjem dukker disse listene opp. De blir utgangspunktet for denne romanen, som forteller familiens historie fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Dette er en personlig beretning om levde liv og om hvordan det er å oppleve at noen som står deg nær gradvis mister hukommelsen. Men det er også en roman om tilblivelsen av det moderne Norge.

 

 

 

“Jeg har et teppe i tusen farger” av Anne B. Ragde

 

Jeg har et teppe i tusen farger av Anne B. Ragde

I denne personlige romanen skriver Anne B. Ragde om sin egen mor Birte, alenemoren som jobbet som maskinfører på en plastposefabrikk. Hun hadde en stor, men uutnyttet intellektuell kapasitet og ufravikelig tillit til høyresiden i norsk politikk. Etter en opprivende skilsmisse fikk Birte eneansvar for sine to døtre. Ragde skildrer gode opplevelser fra oppveksten i Trondheim, men også vanskelige tider med det opprivende bruddet mellom foreldrene og konfliktene som oppstod da Anne flyttet hjemmefra og etablerte sin egen familie. Romanen er en fortelling om livsmot og trass, om familiebånd og en mor som kunne være hard og distansert, men som likevel var høyt elsket av sine døtre.

 

 

“Mor om natten” av Niels Fredrik Dahl

 

Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

Mange år etter morens død åpner han dagboken hennes. Hun ga den til ham som aldrende kvinne, og sa at han kunne gjøre som han ville med den – lese den, eller la være. Dagboken ble skrevet da han var barn. Han ville egentlig ikke ha den, men tok imot likevel. Hun var for lengst stengt ute fra hans verden. «Mor om natten» er både et kvinneportrett og et selvportrett, en historie om to mennesker som lever et liv sammen uten egentlig å kjenne hverandre. De lengter begge etter tilhørighet, og kjemper begge mot mørke krefter. Det handler om arv, ensomhet, barndom, kjærlighet og avhengighet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

“Heftige bånd” av Viviam Gornick

 

Heftige bånd av Vivian Gornick

Vivian Gornicks kritikkerroste memoar fra 1987 foreligger med dette i norsk oversettelse for første gang. New York, 80-tallet: Mor og datter vandrer gatelangs, forserer byens avenyer og slitne strøk, og minnes tiden i arbeiderklassestrøket Bronx. Her vokste Gornick opp i en bygård der moren regjerte som sladderdronning og rådgiver for strøkets andre kvinner, og persongalleriet som skildres er like fargerikt og prekært som skjebnene deres. Boken gir et sjeldent innblikk til livet for arbeidsfolk og immigranter i 1940-tallets New York. Sentrale tema er erfaringer, muligheter og hindre i kvinners liv; felles- og utenforskap; og det uutgrunnelige forholdet mellom en mor og en datter. Til norsk ved Johanne Fronth-Nygren. Omtalen er utarbeidet av BS.

Translate »