Egg hører påsken til, og tradisjonen med at en påskehare legger ut egg som barn skal finne har røtter tilbake til Tyskland på 1600-tallet. Egg kan vi også finne i bøker, enten det er påskerelatert eller ikke. Her er en liste over barnebøker med egg i.

 

 

Ena forlagHvor er påskeegget? av Lars Mæhle

Boka tilhører serien om Kråkeslottet barnehage, der Leon og Live løser små mysterier de møter i barnehagehverdagen. Her er barna ofte smartere enn de voksne. I denne boka blandes påskekrim med den årlige jakten på påskekegg, og de små detektivene ser om de er like gode til å jakte egg som de er på å løse mysterier. Passer for lesere fra 2-5 år.

 

 

 

GyldendalOdd er et egg av Lisa Aisato

Odd har et hode som er et egg. Det betyr at han må være ekstra forsiktig, så han pakker hodet sitt inn i tevarmere og deltar ikke i aktiviteter i gymtimen. Han leier sykkelen i stedet for å sykle på den, og han går med paraply i skogen for å beskytte seg mot fallende kongler. En fin konkretisering av hvordan det kan oppleves å være sårbar og redd i denne nydelige bildeboka. Passer for lesere i alderen 4-7 år.

 

 

ForsideDinosaurgjengen: Egget av Lars Mæhle

I serien Dinosaurgjengen møter vi et morsomt og fargerikt dinosaurunivers for de minste. I den første boka om dinosaur-barna Rasmus og Trym, skal de skynde seg hjem til Tryms mamma. Hun har nemlig et egg som snart skal klekke. For å være ekstra raske, tar de snarveien gjennom sumpskogen, men der venter det både hindre og skumle skapninger. Klarer de å komme fram til egg-klekkingen i tide? Passer for nysgjerrige lesere i alderen 3-6 år.

 

 

IllustrasjonEggmysteriet av Carl Barks

En særdeles god Donald Duck-klassiker fra Carl Barks, for første gang utgitt på engelsk i 1949, og på norsk i 1963. Tegneserien forteller historien om Donald og nevøene hans, som reiser til en dal i Andesfjellene, der firkantfolket bor. Firkantfolket snakker vossamål, og de lever på firkantete egg som de finner i Eggedalen. Det er forbudt å produsere runde ting, alt må være firkantet, og når nevøene blåser tyggisbobler, blir det trøbbel. De må være listige for å unnslippe straff, og ikke minst for å prøve å finne veien sin ut av dalen igjen. En humoristisk og detaljert tegnet fortelling som passer for både barn og voksne, der firkantete egg spiller en sentral rolle.

 

 

ForsideSauen som klekket et egg av Gemma Merino

Sauen Lola er forfengelig. Hun syns hun har den fineste, mest silkemyke ulla, og hun legger mye tid i å gjøre seg selv vakker. Men en dag skal hun klippes, og det etterlater Lola både trist og skamfull. Hun gjemmer seg vekk mens hun venter på at ulla skal gro ut igjen. Og mens hun gjemmer seg blir hun kjent med en liten kylling, som kan lære henne at det ikke er pelsen det kommer an på. En fin bildebok som passer for lesere fra 4-7 år.

 

 

OmnipaxHva er et egg? Boka om vitenskap i hverdagen av Johan Olsen

Denne boka passer for lesere som er interessert i å lære litt om verden rundt dem, og for de hverdags-nysgjerrige. De fleste vet sikkert at fugler legger egg, men fisker og krokodiller og slanger legger også egg. Og alle pattedyr har vært inni et egg en gang. Her kan man lære mye om egget, hvorfor den har den formen den har og hva et egg består av. Men leser man videre, kan man også lære hva en promp er, hva tid er og hva plast er. Hvert kapittel er samlet rundt temaer man kan finne på et vanlig frokostbord. Passer for lesere fra 9-15 år.

 

 

ForsideEggmonstrene fra Mars av R.L. Stine

Hvis du vil blande grøss med påskemoro, er dette boka for deg! Det starter med en barnslig og uskyldig eggjakt i et bursdagsselskap, men så finner noen et egg som ikke er som de andre: Et svært egg dekket med blå og lilla årer, og ut av egget klekkes noe som er så langt fra en gul og myk kylling som det er mulig å komme. Påskegrøss for lesere fra 9-16 år.

 

 

GyldendalEggg av Stein Erik Lunde

Erik Gilbert Gustavsen er 11 år, og uheldig nok staver navnet hans initialene EGG. Han tåler nemlig ikke egg, de får ham til å kaste opp. Når han stadig blir servert egg av sin tante, bestemmer han seg til slutt for å ta hevn. Dette er en burlesk, humoristisk og lettlest fortelling som passer for lesere i 10-14-årsalderen. Boka har vunnet flere priser, og ble godt likt av såvel kritikere som publikum da den kom ut. Fortellingen er filmatisert under navnet Gilberts grusomme hevn.

 

 

NRKDustefjerten og den store vårdagen av Rune Belsvik

Dustefjerten bor i det lille landet ved elva, og jobben hans er å hive små steiner i elva og lage ploppelyder. Men nå er det vinter, og det er vanskelig for ham å gjøre jobben sin. Han bor sammen med anda, og de snakker om hvor stor anda har blitt nå, og om bare våren kommer så må anda ut og lage seg reir og kanskje legge sine egne egg. Dette er bok nummer fem om Dustefjerten og de andre raringene i landet ved bekken, og en smått absurd, humoristisk og fin bok å lese når det lakker og lir mot vår. Passer for lesere fra 8 år og oppover.

 

GyldendalCharlie blir en kylling av Sam Copeland

Charlie er en bekymret gutt, og spesielt bekymrer han seg for at han plutselig skal forvandle seg til et dyr. Helt uten å ha klekket ut av et egg, står han nemlig i fare for å bli til en kylling. Bokstavelig talt. Han skal delta i en forestilling på skolen, og med tynne bein og fjær kan det bli litt av en katastrofe. Med god hjelp fra vennene sine må han finne ut av hvordan han kan unngå fadese. En absurd, fantasifull og morsom fortelling for lesere på 9-13 år.

 

 

 

GyldendalRuffen og det store eggrøveriet av Tor Åge Bringsværd

Ruffen er en sjøorm som det er skrevet mange bøker om, og han er krusedullete formidlet i bilder av Thore Hansen. I forrige bok om Ruffen traff han sitt livs store kjærlighet, den japanske dragen Hamayoko, og nå venter de egg! Men siden et sjøorm-drage-egg ikke er hverdagskost, blir egget stjålet av slu mennesker, som tar det med til et museum, slik at folk skal kunne se på sjeldne dyr i bur. Ruffen og Hamayoko må mobilisere alt de har av flyvende, krypende og svømmende venner for å finne egget og få det tilbake der det hører hjemme. En både spennende og politisk fortelling som passer godt for lesere i 3-9-årsalderen.

Translate »