Franske forfattere og serieskapere ser ut til å være inne i en ny gullalder. Av tekster for barn og unge kommer det nå mye fra Frankrike, og det minner oss om den rike litterære tradisjonen de har hatt i mange år. Nedenfor er noen gamle og noen nye perler for de frankofile, men kanskje aller mest for de som ønsker å drømme seg bort i fantastiske verdener, som liker å undre seg og som er nysgjerrige.

Omslag: Vigmostad&BjørkeNikoline: Kryptozoologi for begynnere av

I denne tegneserien besøker vi en helt spesiell øy, med skapninger så fantastiske at de er fremmede for selv de mest fantasifulle mennesker. Hit drar Nikoline for å studere noe som kalles kryptozoologi: læren om mytiske eller utdødde dyr. Arthur Balzar er bosatt på denne øya for å forske på vesenene, og Nikoline og en håndfull andre barn er kommet hit for å lære av ham. Historien er kort, men det skjer mye i både bilder og handling, så det gjelder å følge med. Tegningene er laget av Paola Antista som er utdannet ved Disneys kunstakademi, og det er mange detaljer å lete etter i bildene. Boka følges opp av Jenta som elsket fabeldyr. Passer for lesere fra 9 år.

 

 

 

Omslag: GyldendalSpilledåsen: Velkommen til Pandoria av Gijé og Carbone

Også i denne tegneserien skal vi til en annen verden, et land som heter Pandoria. Vi møter Nola som arver en spilledåse etter moren sin, og i et Alice i eventyrland-øyeblikk krymper hun og blir så liten at hun kan klatre inn i spilledåsen. Her kommer hun inn i det eventyrlige, men også farlige, Pandoria, og lærer om sin mors fortid. Serien er laget av en fransk tegneserie-duo, som begge har lang erfaring med å lage tegneserier og å illustrere. Det syns i bildene og i måten fargene brukes for å skape stemning i historien. Dette er en serie på i alt fem deler, der tre så langt er oversatt til norsk. Passer for lesere fra 8 år.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammKikkis krim: Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen av Joris Chamblain

Kikki er ei handlekraftig jente med kanskje en anelse for mye fantasi, som befinner seg på et idyllisk og landlig sted. Hun leker litt detektiv, men ønsket hennes er å bli forfatter, derfor bærer hun rundt på notatbøker hvor enn hun går, og lager en del mysterier som ikke egentlig er der. Men de som forventer seg en krim i Detektivbyrå nr 2-forstand, vil ikke finne det her. Dette er heller en tegneserie om oppdagelser, nysgjerrighet, det å være barn og fri til å undre seg over og undersøke verden rundt seg. Fortsetter i Kikki og den mystiske boka. Passer for lesere fra 8 år.

 

 

 

 

Omslag: QlturRebusI Lyas øyne: Jakten på sannheten av Carbone og Cunha

Bénédicte Carboneill, som bruker kunstnernavnet Carbone, har laget historien om Spilledåsen, og hun har også skrevet en krimfortelling for de litt eldre, der Justine Cunha har laget bildene. Her møter vi 17 år gamle Lya som har vært i en bilulykke, der bilisten stikker av. Lya overlever, men blir sittende i rullestol, og hennes nye mål er å komme til bunns i hvem det er som har kjørt på henne. Det er planlagt tre bind i serien, og den passer best for de som er 14 år og oppover og som liker en kriminalgåte i tegneserieform.

 

 

Omslag: FortellerforlagetTobie Lolness av Timothée de Fombelle

13 år gamle Tobie er en og en halv millimeter høy og bor i et eiketre. Boka starter dramatisk, der vi møter en hardt skadet Tobie som gjemmer seg i en bark-sprekk. Han frykter for livet sitt om han blir fanget. Hele familien hans er jaktet på, da hans forsker-far har gjort en oppdagelse som mange i eiketreet vil ha ta i. En godt skrevet fortelling med et realistisk preg selv om alt foregår i miniatyr-samfunnet i eiketreet. Ideen til fortellingen kom fra forfatterens syn på trær som egne, grønne planeter, og med boka ønsker han å vise fram hvordan vi behandler vår planet. De Fombelle er i dag en av Frankrikes mest kjente barnebokforfattere, og historien om Tobie er oversatt til en rekke språk. Følges opp i boka Tobie og treets hemmeligheter. Passer for lesere fra ca 12 år.

 

 

 

Omslag: GyldendalSerafin og hans makeløse mesterverk av Philippe Fix

Først utgitt på norsk i 1969, og sist utgitt i 2017, har denne klassikeren hatt nesten 50 år på å nå små barn med sin sjarmerende og magisk-realistiske fortelling. Kanskje ikke alle vet at den norske teksten er ved Odd Børretzen, noe som mest sannsynlig tilfører historien en letthet og en humor som passer norske lesere godt. Det virkelig tiltalende med boka er allikevel de fantastiske tegningene som kan oppdages og gjenoppdages en rekke ganger, og hvordan hovedpersonen aldri gir opp sin tro på seg selv og sin fabelaktige fantasi. Boka kan du låne på biblioteket eller lese gratis på Nasjonalbiblioteket sine nettsider. Passer godt som høytlesning for barn fra 4 år.

 

 

 

Omslag: SolumBokvennenDen lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry

Nok en fransk klassiker, fra 1943, som i 2016 var inspirasjon til en animasjonsfilm med samme tittel. Norsk versjon er ved Inger Hagerup. Det er en sårhet over Den lille prinsen, som gjør at boka er like godt egnet for voksne som for barn. Denne sårheten handler om forfatterens ønske om å bevare sin barnlige kreativitet og fantasi, men han blir møtt av en voksen verden som ser alt logisk og konkret og som kveler hans kunstneriske drømmer. Han kræsjlander med et fly i Sahara, og her møter han den lille prinsen, en utenomjordisk barnelignende karakter, som han har filosofiske og undrende samtaler med. På denne måten minner boka om den mye seinere Hallo? Er det noen her? av Jostein Gaarder, ei bok som også treffer voksne like godt som barn. Den lille prinsen er en av verdens mest solgte barnebøker, og passer fortsatt godt til samlesing mellom voksen og barn.

 

 

 

 

Omslag: VidarforlagetDen hemmelighetsfulle øya av Jules Verne

Jules Verne skrev bøker som treffer både barn og voksne, og som har overlevd tidens tann. Kanskje er det fordi fortellingene hans har en utbrytertrang og en nysgjerrighet for verden som mange kan kjenne igjen også i dag? Verne hadde stor kunnskap om vitenskap, og brukte mye av dette i sine eventyr, sammen med en fantasi for framtidens muligheter som i mange tilfeller er skremmende riktig (et godt eksempel er den posthumt utgitte romanen Paris i det 20. århundre). Selv dro han på flere reiser som han også skrev om, blant annet til Norge. Flere av hans verk er utgitt i prakteksemplar i serien Ekstraordinære reiser. Passer for lesere fra ca 12 år.

Translate »