Det er mai, og månedens forfatter er Vigdis Hjorth. Hjorths forfatterskap inkluderer både barnebøker og voksenbøker. Hun er kjent for å by på seg selv, både i litterære samtaler og i sine romaner. Hennes hovedpersoner er ofte middelalderende kvinner i en eller annen form for indre krise. Hjorth er opptatt av eksistensielle spørsmål, og fletter filosfiske tanker og kunstneriske refleksjoner inn i fortellingene sine, og lar det få betydning for karaktererens liv og virkelighetsforståelse. Blant annet har filosofen Søren Kierkegaards tanker hatt stor betydning for hennes forfatterskap. Hjorths romaner tematiserer blant annet identitet, relasjoner, kvinnerollen og kjærlighet. Hun har et engasjerende språk, bruker ofte egne erfaringer i sine romaner og er inspirert av faktiske hendelser i eget liv.

 

Her er et lite utvalg romaner fra Hjorths forfatterskap:

Er mor død Den anerkjente kunstneren Johanna har tilbrakt tre tiår i USA med mann og barn, men når mannen hennes dør blir hun invitert til å lage en stor retrospektiv utstilling og reiser tilbake til Norge. Hva gjenstår av livet hun etterlot seg i hjemlandet, og hvordan kan hun forene nåtiden med fortiden? Johanna går inn i seg selv, samtidig som hun forsøker å forstå og nærme seg sin egen mor. Vigdis Hjorth er en prisbelønt forfatter og har blant annet blitt tildelt Kritikerprisen for “Arv og miljø” (2016). Omtalen er utarbeidet av BS.

Leve posthornet!

En kommunikasjonsrådgiver blir hyret inn av Postcom i forbindelse med innføringen av EUs postdirektiv. Vi følger hennes arbeid fra oktober 2010 frem til Arbeiderpartiets landsmøte i april 2011, der direktivet blir stemt ned. Historien har rot i virkeligheten, men Hjorth dikter naturligvis i vei: Midt oppi politikk og direktiver, gjennomgår hennes hovedperson en livskrise.

 

 

 

 

 

Henrik Falk

Henrik Falk føler seg fanget allerede da han kommer hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone Elsa. Han satset alt på aksjemarkedet for å redde familiearven, men tapte. Han er nå ansatt på svigerfarens bensinstasjon og helt fanget inn i svigerfamiliens liv, noe han ikke kan utstå. Da han får vite at hans tidligere kjæreste har kjøpt barndomshjemmet hans, blir situasjonen helt uutholdelig for Henrik. Romanen er fritt etter Henrik Ibsens «Hedda Gabler» og er en del av Ibsen NOR, hvor tre av vår tids store skandinaviske fortellere har latt seg inspirere av Ibsen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Hjulskift

“Hjulskift” er historien om bilselgeren Truls (som bare eier én bok) og litteraturprofessoren Louise. Kjærlighetsforholdet deres blir et spennende møte mellom to mennesker som er fanget i hver sin kultur. Det handler om fordommer og vanetenking, men også om kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Lærerinnens sang

Hva skjer med selvforståelsen til et voksent menneske når hun får se seg selv gjennom andres blikk? Dette opplever 57-årige Lotte Bøk, på høyden av det hun trodde var en vellykket karriere som dramalærer ved Oslo Kunsthøyskole. Da en student filmer Lottes liv på og utenfor arbeidet, ser hun resultatet på dokumentarvisningen. Hun opplever intens vemmelse i møte med seg selv: språkmennesket hun trodde hun var, fremstår som den reneste frasemaker. Boken kan leses som en kommentar til å bli voldsomt eksponert som enkeltperson i offentligheten, med linjer til debatten tilknyttet Hjorts forrige roman, Arv og Miljø. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Tredje person entall

Hulda Kråkefjær kommer fra en lovende familie. Men med Hulda skal det vise seg å gå riktig ille: Hun mislykkes gjentatte ganger i kjærlighetslivet, tilbringer mye tid på brune puber, drikker seg fra sans og samling og gjør håpløse ting. Hulda Kråkefjær lever rett og slett et destruktivt liv. Hvorfor har det gått så dårlig med Hulda? Hvordan kunne det gått annerledes? I hvilken grad kan man styre skjebnen? Tredje person entall er en mørk historie, fortalt med mye overskudd og humor.

 

 

 

Arv og miljø

En velstående familie befinner seg midt i et arveoppgjør. Det står om to sommerhytter, som foreldrene ønsker å selge for en lav pris til to av sine døtre. Men det finnes to barn til, en bror og en søster som delvis har brutt med familien. Nå melder de seg likevel på arveoppgjøret. Under diskusjonene om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme følelser i sving. Den handler om familiehistorien. Hva er årsaken til at familien har blitt splittet? Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Snakk til meg

Hovedpersonen i denne roman er en middelaldrende, forsiktig bibliotekar fra en norsk småby som bor for seg selv. Mannen hennes er død og hun har ikke kontakt med sønnen sin. Hun begynner å tenke tilbake på livet sitt. Har hun vært en humørløs gledesdreper? Hun kjenner en plutselig lengsel etter å la alt fare. Hun reiser til Cuba og der blir hun forelsket i en svart mann som synger og spiller trommer i bakgården på hotellet. Han er svart og fattig og hun er rik men ensom. Deres kjærlighetsforhold blir satt i en større sammenheng, forbrukersamfunnet Norge blir satt opp mot det lutfattige Cuba.

Om bare

“Om bare” handler om småbarnsmoren og dramatikeren Ida Heier som møter sitt livs kjærlighet. Hun har lenge visst at noe kom til å skje, for man kan merke sin evne til å elske før man møter sin elskede. Hennes lidenskap rammer den ti år eldre professoren Arnold Busk, også han gift og med barn. I et par år er hun ulykkelig lengtende før han blir skilt. Det er begynnelsen på et overstadig turbulent og grenseløst kjærlighetsforhold, en besettelse som nærmer seg galskap. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Hva er det med mor

Mari, som er i tenårene, bor sammen med moren sin og en yngre bror. Foreldrene er skilt, men faren har et hus like i nærheten, og Mari bor vekselvis hos begge to. Moren er maler, og skiller seg ut fra de andre mødrene i det borgerlige strøket der de bor. Datteren tegner et portrett av en mor som tar livet sterkt innover seg, og innlemmer sin unge datter i en ofte komplisert voksenverden, slik at hun føler seg annerledes, eldre enn venninnene. Men hvordan skal hun klare å bli seg selv, når hun tenker morens tanker og bruker så mye energi på å finne ut hvordan moren har det? “Hva slags mor har du egentlig?” spør de andre. Det er nettopp det hun prøver å finne svaret på. Gjennom dette morsportrettet blir leseren konfrontert med spørsmålet om hvilket ansvar vi har for oss selv, og for hverandre. Omtalen er utarbeidet av BS.

Translate »