Amerikanske Joyce Carol Oates er en særdeles produktiv forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1963 og har siden da utgitt hele 50 romaner, i tillegg til dikt, prosa, noveller og sakprosa. Flere av romanene er oversatt til norsk, sist “Natten. Søvnen. Døden. Stjernene”. Med klokskap og et observerende blikk utforsker hun blant annet kjønn, seksualitet, maktforhold og raseproblematikk. Hun har stor omsorg for sine karakterer, og undersøker følelsesmessige størrelser som skam, tilgivelse, lojalitet og samvittighet. Hun setter fokus på etiske dilemmaer, og er en meget god historieforteller. På en egenartet måte zoomer hun seg inn på enkeltskjebner og fletter disse inn i en større historisk eller politisk sammenheng. Joyce Carol Oates har vunnet en rekke litterære priser, og er i tillegg professor i skrivekunst ved universitetet i Princeton, New Jersey. Har du ikke prøvd JCO ennå, er det bare å komme i gang! Her finner du et utvalg av hennes romaner på norsk:

 

Mitt liv som rotte

Violet Rue er yngstemann blant de syv Kerrigan-barna og hun forguder storebrødrene sine. Hun vet også at familien beskytter sine egne. Å gå utenfor familien og svikte sine nærmeste er utilgivelig. Så når hun overhører en samtale som ikke var ment for hennes ører og hun oppdager at brødrene har begått en voldelig forbrytelse, blir hun dratt mellom lojaliteten til familien og sin egen rettferdighetssans. Avgjørelsen hun tar skal komme til å endre livet hennes for alltid. «My life as a rat» er en mørk roman om rasisme, kvinnehat, familie, lojalitet, seksualitet og identitet.

 

 

 

 

Natten. Søvnen. Døden. Stjernene.

Natten, søvnen, døden, stjernene er en familieroman der medlemmene av McClaren-familien står i sentrum. Etter en tragedie i en liten amerikansk småby settes familiebåndene på prøve. Faren i familien, populære John Earle «Whitey» McClaren, var tidligere borgermesteren i byen. Han utløser en personlig tragedie når han prøver å blande seg inn i noe han oppfatter som et grovt politiovergrep. Sammenstøtet og følgene av dette utløser et skred av følelser i McClaren-familien, og de voksne barna reagerer på svært ulikt vis på hendelsen. Gjennom historien om livet til medlemmene av denne familien utforsker Oates dagens amerikanske samfunn. Dermed blir romanen også en skarp analyse av rasespørsmål, psykologiske traumer, klassemotsetninger og sorg.

 

 

 

Svart vann

«Skal jeg dø på denne måten?», tenker Kelly der hun sitter fastklemt i en bil under vann og ser livet passere i revy. Romanen kretser om hvordan hun havnet i bilen med en rik og mektig senator, om hennes naive forhold til menn som ikke vil henne vel, og om hennes vanskelige fortid. Romanen utkom første gang i 1992, og mange trakk paralleller til «Chappaquiddick-ulykken» i 1969, der senator Edward Kennedy kjørte utfor og forlot bilen, mens passasjeren hans, en ung kvinne, ble etterlatt for å dø. Hos Oates ligger fokus på Kelly, som blir et bilde på ung sårbarhet man ofte ser hos velutdannede og idealistiske unge kvinner som blir tiltrukket av eldre, innflytelsesrike menn.

 

 

 

 

Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte

Den hvite jenta Iris Courtney og det svarte basketballtalentet Jinx Fairchild vokser opp i den lille industribyen Hammond i staten New York i 1950-årene. Raseskillet står sterkt i USA og fører ofte til eksplosive episoder, også i den lille byen. En sen kveld dreper Jinx en hvit mann, i forsøket på å beskytte Iris mot et overfall. Iris er det eneste vitne. Hendelsen knytter et hemmelig bånd mellom Iris og Jinx, som bygger på like deler tiltrekning, frykt og skam. Et bånd som vil følge dem gjennom livet og endre den veien de velger å gå. Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte er en roman om vold og kjærlighet fra en av USA store forfattere.

 

 

 

Vi var familien Mulvaney

Familien Mulvaney velsignet med alt som gjør livet godt: en hardt arbeidende far, en omtenksom mor, tre fine sønner og en oppvakt, pen datter. De er sikre på sin kjærlighet for hverandre og sin posisjon i jordbrukersamfunnet i Mt. Ephraim. Men noe skjer på Valentine-dagen i 1976. Hendelsen blir dysset ned i byen blir heller aldri snakket om i Mulvaney-hjemmet. Den river i stykker familien og konsekvensene er tragiske. Det er den yngste sønnen, Judd, som nå er voksen, som forsøker å gjenvinne familiens fortid ved å dokumentere deres historie og det som virket som et spesielt talent for lykke.

 

 

 

 

 

Svart jente / hvit pike

Minette Swift, en 19 år gammel svart jente, har fått stipend til å komme inn på en eksklusiv, men liberal kunstskole. Hun dør på en mistenkelig måte. Femten år senere begynner jenta hun delte rom med, Genna, en uoffisiell undersøkelse rundt det som skjedde. Dette fører også til at hun ser på sitt eget liv som datter av en berømt hippie-advokat på 1960-tallet. Blant klientene fantes mange aktivister mot Vietnam-krigen, mennesker som var ettersøkt av FBI.

 

 

 

 

Graverens datter

Denne romanen er både et kvinneportrett, en fortelling om innvandring og rasisme, om klasse og klassereise, om vold og seksualitet, om musikk og ikke minst en fortelling om hemmeligheter og om integritet. Vi følger hovedpersonen Rebecca Schwart som er født i 1936. Dette er året hvor hennes tyske, jødiske foreldre emigrerer til USA for å komme unna nazismen og fører til at den kultiverte middelklassefamilien havner i desperat fattigdom i det nye landet. Hun forsøker å etablere et nytt liv, men ekteskapet ender med en ny flukt og med en liten sønn hun må ta vare på.

 

 

 

 

Karthago

Zeno Mayfields datter forsvinner i villmarksområdet Adirondacks. Hele samfunnet i Karthago stiller opp for å bidra til farens desperate leting etter datteren. I jakten på jenta blir en dekorert veteran fra Irak-krigen mistenkt for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Mens krigsveteranen får anklagene rettet mot seg, må familien Mayfield leve med å kanskje ha mistet en datter for alltid. Her beskrives psyken til en skadet ung korporal som er preget for livet av krigens unevnelige handlinger. Dette er også historien om en ung jente som distanserte seg fra sin egen familie lenge før hun forsvant. Karthago er en mørk roman som utforsker vold, skam, kjærlighet og tilgivelse.

 

 

 

 

En enkes fortelling

Joyce Carol Oates kjører sin ektemann med luftveisplager til nærmeste sykehus en dag i februar 2008. En uke senere venter hun å få en rekonvalesent ektemann hjem igjen, men mannen pådrar seg en hissig sykehusinfeksjon og dør før Joyce rekker frem til sykehuset. Hun plages av skyldfølelse og savn, men holder ut takket være gode venner. Oates forteller her en historie om å bli og å være enke, og om vennskapets verdi. Hun gir et sjeldent intimt, nakent og sårt portrett av sin ektemann, sine venner og sin sorg. Joyce Carol Oates er en amerikansk forfatter og akademiker som har publisert nærmere hundre bøker innenfor alle sjangere: romaner, noveller, drama, essays, litteraturkritikk, poesi, krim og barnebøker. Hun er professor i skrivekunst ved Universitetet i Princeton, New Jersey, der hun har forelest siden 1978. Hun har mottatt en rekke litterære priser.

 

 

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Translate »