Bibliotekets ansatte har valgt ut sine favoritter blant kvinnelige forfattere, for å feire kvinnedagen og litteratur generelt. Vi oppfordrer alle, uansett kjønn, til å lese en kvinne denne uka.

 

IllustrasjonBirger ønsker å trekke fram to skrivende kvinner med navn på J: J.K. Rowling og Jorun Thørring. Joanne Rowling (1965) ble født nær Bristol og er oppvokst i England og Wales. Hun er mest kjent for å ha skrevet bøkene om Harry Potter, en bokserie som har truffet barn såvel som voksne, men hun har også skrevet krimbøker under pseudonymet Robert Galbraith. Det var forlaget som ønsket å utgi bøkene hennes med forkortelsen “J.K”, i stedet for hennes fulle navn, da de fryktet at et tydelig kvinnelig forfatternavn skulle gjøre at unge gutter ikke ville lese bøkene. Jorun Thørring (1955) er født i Tromsø, og jobber som forfatter og lege. Hun har utgitt flere kriminalromaner, og etterforskerne Orla Os og Aslak Eira går igjen i flere av bøkene. Bøkene hennes er kjent for å være spennende og godt fortalt, og har ofte et nordnorsk bakteppe.

 

 

 

IllustrasjonElins favoritter er danske Helle Helle og norske Vigdis Hjorth. Helle Helle (1965) er kjent for sine relativt korte samtidsromaner, med en knapp og distansert skrivestil, som gjerne kretser rundt temaene familieforhold og samboerskap. Hennes skrivestil gjør at hun sammenlignes med Ernest Hemingway og Kjell Askildsen. Blant hennes verk kan vi anbefale Ned til hundene og Dette burde skrives i nåtid. Vigdis Hjorth (1959) kommer fra Oslo og hennes forfatterskap står sentralt i norsk samtidslitteratur. Barneboka hennes Jørgen + Anne er sant beskriver på en overbevisende måte hvordan det kjennes å være barn og ha sin aller første uskyldige forelskelse, og den er blitt en klassiker i barnelitteraturen. Av voksenromanene hennes, er Arv og miljø blant de mest kjente, for denne startet en debatt om forfatteres bruk av levende modeller da den kom ut i 2016.

 

 

 

IllustrasjonHanne vil trekke fram to sterke kvinner fra samtiden: Linda Boström Knausgård og Sumaya Jirde Ali. Ali (1997) er født i Somalia, og flyttet til Norge da hun var 7 år gammel. I voksen alder har hun vært en tydelig debattant, forfatter og poet. Hun skriver jevnlig i Morgenbladet, og har utgitt diktsamlingene Kvinner som hater menn og Melanin hvitere enn blekemiddel. Hun mottok Ytringsfrihetsprisen 2018 blant annet fordi hun tross mye motstand og hets fortsetter å bruke sin stemme i offentligheten. Svenske Linda Boström Knausgård (1972) har skrevet dikt, noveller og romaner, og har vært åpen om sin bipolare lidelse som hun også har laget en radiodokumentar om. Psykisk helse er ofte et tema i hennes bøker, blant annet i Helioskatastrofen og Oktoberbarn.

 

 

 

IllustrasjonLene har valgt seg Helga Flatland og Lena Andersson. Helga Flatland (1984) kommer fra Notodden og debuterte i 2010 med romanen Bli hvis du kan, reis hvis du må. Flatland skriver samtidsromaner som ofte kretser rundt forhold mennesker imellom, om oppløsning og tilknytning. Lene vil gjerne trekke fram både En moderne familie (2017) og fjorårets roman, Et liv forbi, to sterke fortellinger om familierelasjoner.  Lena Andersson (1970) er fra Stockholm, og er både forfatter og journalist. Andersson skriver også godt om mellommenneskelige relasjoner, og skildrer med skarphet og humor menneskers evige kamp mellom fornuft og følelser, noe som kommer særlig fram i romanene Rettsstridig forføyning (2014) og Uten personlig ansvar (2015).

 

 

 

IllustrasjonMarie har valgt seg norske Marit Eikemo og amerikanske Donna Tartt. Marit Eikemo (1971) kommer fra Odda, og skriver rare, festlige romaner om samtida, om hvordan det er å være menneske, og om de rare tingene vi finner på. Ofte ligger det mye mellom linjene i hennes bøker. Alt inkludert og Gratis og uforpliktende verdivurdering er romaner vi vil trekke fram. Donna Tartt (1963) fra Mississippi skriver omfattende og komplekse romaner, der man virkelig føler at man blir kjent med ekte mennesker. Flere av bøkene hennes, som Den hemmelige historien og Den lille vennen, inneholder mord, og handler delvis om å løse et mysterium, men de er langt fra tradisjonell krim i den forstand vi kjenner det i Norge.

 

 

 

IllustrasjonMarthes favoritter er nordkvinnene Siri Pettersen og Ida Hegazi Høyer. Siri Pettersen (1971) fra Trøndelag blir av mange omtalt som Norges fantasy-dronning. Hun skriver innenfor det som blir omtalt som Young Adult, men leses av ungdom så vel som voksne. Verdenene hun lager er inspirert av norrønn mytologi og nordisk landskap. Ravneringene er en slik trilogi, og hun har nylig startet på en ny fantasy-serie som heter Vardari. Ida Hegazi Høyer (1981) er oppvokst i Oslo og debuterte med det som i ettertid har blitt kalt U-trilogien: Under verden, Ut og Unnskyld. En altomslukende og noen ganger utslettende kjærlighet står i sentrum for flere av romanene hennes, og hun har et språklig driv i tekstene sine som gjør lesingen unik. Marthes favortt blant Høyers utgivelser er Fortellingen om øde (2015).

 

 

 

IllustrasjonÅsa vil trekke fram Zadie Smith og Jane Austen, begge fra England, men fra forskjellige tids-epoker. Zadie Smith (1975) kommer fra London og har ofte et omfattende persongalleri i sine romaner. De sentrerer rundt mennesker med forskjellige kulturbakgrunner, og trekker veksler på hennes egen erfaring med å ha en mor fra Jamaica og en britisk far. Bøkene Om skjønnhet og Hvite tenner er verdige å trekke fram fra hennes forfatterskap. Jane Austen (1775) ble født i Hampshire 200 år før Smith, og er sikkert kjent for mange, kanskje særlig gjennom dramafilmer og tv-serier basert på hennes forfatterskap. Romanene hennes skildrer den engelske overklassen, og temaene sirkulerer rundt kjærlighet og familieforhold. Stolthet og fordom og Fornuft og følelser er blant de mer kjente verkene hennes.

Translate »