I Norge var det Camilla Collett som banet vei for kvinnelige forfattere. Hun var først ute med skjønnlitterær samfunnskritikk med romanen Amtmandens døttre (1855).

Nedenfor finner du en liste med et utvalg bøker skrevet av eller om kvinner:

 

 

Minner om fremtiden av Siri Hustvedt

Tjuetre år gamle S.H flytter fra Minnesota til New York, nysgjerrig og sulten på alt storbyen har å tilby. Hun begir seg ut på et år som skal vise seg å være både spennende og skremmende. Førti år senere får disse månedene fra ungdomstiden nytt liv når S.H finner en notatbok som dokumenterer alle de skjellsettende opplevelsene, i tillegg til et romanutkast. Hun betrakter sitt yngre jeg med nysgjerrighet og fornøyelse. Men også med sinne – for hvor mye har egentlig endret seg i en verden der kvinner stadig blir oversett, tatt for gitt og fortalt hva som er rett og galt? Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Svart vann av Joyce Carol Oates

«Skal jeg dø på denne måten?», tenker Kelly der hun sitter fastklemt i en bil under vann. Romanen kretser om hvordan hun havnet i bilen med en rik og mektig senator, om hennes naive forhold til menn, og om hennes vanskelige fortid. Romanen utkom første gang i 1992, og mange trakk paralleller til «Chappaquiddick-ulykken» i 1969, der senator Edward Kennedy kjørte utfor og forlot bilen, mens passasjeren hans, en ung kvinne, ble etterlatt for å dø. Hos Oates ligger fokus på Kelly, som blir et bilde på ung sårbarhet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Det annet kjønn av Simone de Beauvoir

“Man fødes ikke som kvinne, man blir det,” sier den franske filosofen og feministen Simone de Beauvoir (1908-1986). Det annet kjønn er Beauvoirs banebrytende verk, også kalt “feminismens bibel”. Hun mener kvinnens biologiske skjebne har knyttet henne til morsrollen og husarbeidet, mens mannen “virkeliggjør seg selv». Beauvoirs avslører tenkingen om kvinnen som det annet kjønn, slik den har fått eksistere fra primitive kulturtrinn til våre dagers vestlige sivilisasjon. Deler av omtalen er hentet fra forlaget.

 

 

 

 

Kvinner uten menn av Shahrnush Parsipur

Fem kvinner som på ulike måte lever i et samfunn dominert av menn møtes i en hage utenfor Teheran. Men hva har en rik enke, en ung prostituert, to jomfruer og en skolelærer felles? Langt vekk fra familie og samfunnets krav prøver de å finne en ny start. Gjennom kvinnens historier skildrer Shahrnush Parsipur kjærlighet, undertrykkelse og frihet i 1950-årenes Iran. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

 

Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood

I den patriarkalske republikken Gilead har kvinner mistet alle rettigheter, og tjenerinnens eneste oppgave er å produsere barn – hvis ikke må hun dø. En skarp satire om kvinneundertrykkelse, religiøs fanatisme og begjær. Omtalen er utarbeidet av BS

 

 

 

 

 

 

Ekte kvinner har kropper av Carmen Maria Machado

«Ekte kvinner har kropper» er en samling noveller om kvinnekroppen og kvinnelig seksualitet. Her møter vi blant annet kvinnen som nekter sin ektemann å røre ved silkebåndet hun har rundt halsen, kvinnen som lister opp sine seksuelle erfaringer som om en epidemi truet menneskeheten og en butikkmedarbeider som oppdager noe grufullt blant kjolene i butikken. De åtte novellene er sjangeroverskridende og inneholder trekk fra både klassiske eventyr og victoriansk gotikk. Boken som er nominert til en rekke priser i hjemlandet USA. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Mødre i motvind av Øystein Bjørge

«Mødre i Motvind» er historia om fire generasjoner leilendinger og deres strabasiøse kamp for å holde sulten fra døren, i ei lita grend i Sigdal i Buskerud på 1700-tallet. Sentralt i fortellinga står de sterke kvinnene Birgit i Ålia, datterdattera Kari og hennes datter Helga. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

 

 

Så mye hadde jeg av Trude Marstein

Vi følger Monika fra det første året som tenåring til moden kvinne på 58. Som elskerinne til en eldre professor, som samboer med Geir, som mor, og som skilt. «Så mye hadde jeg» er en roman om lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening, men også om følelsen av at al glipper og at ingenting kan holdes fast. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

 

Drømmefakultetet av Sara Stridsberg

Drømmefakultetet tar utgangspunkt i den amerikanske ekstremfeminismen Valerie Solanas, som kom til å bli kjent for drapsforsøket på Andy Warhol. Livet hennes innebar prostitusjon og stoffmisbruk, men også toppresultater som psykologistudent, samt diverse feministiske og kunstneriske prosjekter. Hun er blant annet beryktet for manifestet Scum (Society for cutting up men). Stridsberg besøker Solanas på dødsleiet på et hotellrom i San Francisco. Hun kombinerer dokumentarisme med fiksjon, og boken er skrevet i et lyrisk og sterkt språk.

 

 

 

 

Historien om Asta av Jon Kalman Stefansson

Romanen åpner med at Ástas foreldre Helga og Sigvaldi forelsker seg hodestups i hverandre. Forholdet deres er lidenskapelig og stormfullt. En dag forlater hun plutselig Sigvaldi og de to små døtrene deres. Dette er Ástas historie, fortalt gjennom farens øyne og brevene hun selv skriver. Etter at foreldrenes ekteskap tar slutt føler hun seg forlatt, noe som blir starten på hennes eget kaotiske kjærlighetsliv. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

 

Den dunkle dottera av Elena Ferrante

47 år gamle Leda er ei veletablert yrkeskvinne. Døtrene har flytta til faren i Toronto, og no ser ho fram til å feriere åleine på den italienske kysten. På stranda er ho kvar dag omgitt av ein larmande storfamilie frå Napoli. Ho bit seg merke i ei ung mor og dottera hennar. Leda vekslar mellom å vere sjalu på og beundre den unge kvinna og barnet. Leda blir overvelda av minna om dei vanskelege og ukonvensjonelle vala ho tok som ung mor, og konsekvensane dei fekk for henne og familien. Omtalen er utarbeidd av BS.

 

 

 

 

Omriss av Rachel Cusk

En ung forfatter reiser til Hellas for å holde skrivekurs. Underveis møter hun en rekke mennesker som åpner seg for henne og forteller sine historier: den aldrende mannen som beretter om båter og havarerte ekteskap og studentene som snakker om ambisjoner og kjærlighet. De har alle noe de angrer på, og noe de lengter etter. Historiene deres danner gradvis et lappeteppe som også danner et portrett av fortelleren selv. Dette er den første av i alt tre frittstående bøker. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Camillas lange netter av Mona Høvring

«Camillas lange netter» er en fortetta og egenarta roman om grunnleggende livsbetingelser; om oppvekst, begjær og søvnlaushet. Boka består av små, intense fortellinger basert på Camilla Colletts erindringsverk «I de lange Nætter» [1862]. Mona Høvring skriver med innsikt og hengivenhet. Skildringene og portrettene i «Camillas lange netter» gir en moderne introduksjon til et forfatterskap som også nå, to, hundre år etter Camilla Colletts fødsel, fortsetter å hjemsøke og inspirere oss. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

 

 

 

 

De polyglotte elskerne av Lina Wolff

Max Lamas har en drøm om å finne en elskerinne som snakker alle hans språk. Jakten på henne fører ham fra Stockholm til Italia, hvor han blir kjent med en adelskvinne på randen av ruin. Lucrezia, adelskvinnens barnebarn, blir vitne til hvordan hennes mormor bukker under i et folketomt palass. Ellinor kommer fra en by i Skåne. En dag skriver hun følgende på en datingside: «Jeg er trettiseks år gammel og ønsker meg en øm, men ikke altfor øm, mann». I denne romanen står mannens blikk på kvinnen i sentrum, men også forførelse og ydmykelse, språk og seksualitet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Translate »