Da Maja Lundes Snøsøsteren ble utgitt, sa forfatteren at hun var overrasket over at det ikke finnes fler julekalenderbøker, altså bøker med ett kapittel for hver dag i advent. Det finnes allikevel noen, for de som ønsker å gjøre ventetiden til lesetid, presenterer vi her et knippe bøker som passer for høytlesing i familien.

 

Omslag: Stella East/AschehougJulemysteriet av Jostein Gaarder:

Denne er nesten for en klassiker å regne. Den blir i dag ansett for å være en del av en trilogi sammen med Kabalmysteriet og Sofies verden, der de tematisk gjennomgår Europas kulturhistorie fra forskjellige vinkler. I Julemysteriet møter vi Joakim som kommer over en gammeldags adventskalender og gjennom lukene i kalenderen får han lese historien om Elisabeth som er på reise til Bethlehem akkurat når Jesus blir født. I kjent gaardersk stil blir historie og fantasi blandet og presentert på en spennende og opplysende måte. Passer for lesere fra 10 år og oppover.

 

 

 

 

Omslag: Darling Clementine/Filiokus mediaRampenissens julekalender av Ole André Sivertsen:

Rampenissen er inspirert av den amerikanske Elf on the shelf, og har de siste årene beveget seg inn i stadig flere hjem i Norge. Rampenissen er en liten dukkenisse som gjør forskjellige typer sprell hjemme hos barn når de sover. Nissen er egentlig assistent til Julenissen og rapporterer til ham om barna er snille eller slemme. I denne nye kalenderboka får barna høre historien om hvorfor rampenissen gjør som han gjør, og bakerst i boka finnes forklaringer til de voksne på hvordan de kan utforme rampestrekene. Den kan med andre ord brukes både som lesekalender og som rampenissekalender. Passer for lesere fra 3 år og oppover. Det går også an å lese mer om boka her.

 

 

 

 

Omslag: Sven Nordqvist/Cappelen DammGubben og katten og nissemaskinen av Sven Nordqvist:

Denne boka har bare 17 kapitler, så om du ønsker at den skal vare hele advent må du dele den opp litt smart, eventuelt spe på med noen av bildebøkene om Gubben og katten. Men historien i seg selv passer helt fortreffelig til ventetiden. Katten Findus tror på julenissen, og Gubben har i et svakt øyeblikk lovet at nissen skal komme på besøk til dem på julaften. Nå må han finne på noe lurt, slik at Findus ikke blir skuffa, og ideen om å lage en nissemaskin dukker opp. Deretter får vi følge både gleder og sorger over ting som ikke blir som de skal, uventede løsninger, venting og gjennomføring av hyggelige adventstradisjoner før den store avdukingen av nissemaskinen står for døren. En spennende og hjertevarm fortelling som passer for alle som har et forhold til Gubben og katten, men også de som ikke er kjent med disse to karakterene. Anbefales for lesere fra 5 år og oppover.

 

 

 

Omslag: Ingrid Dos Santos/SamlagetJul på Bukken hotell av Christian Wiik Gjerde:

Fredrik er ikke som foreldrene sine. De er høylytte og kravstore og setter ikke pris på julestemningen. Når de tar inn på Bukken Hotell i desember fordi det er oversvømmelse i huset deres, er Fredrik den eneste som hører rare lyder og som innser at noe veldig mystisk, ja, nesten uhyggelig, foregår i kulissene. En skikkelse ved navn Krampus dukker stadig opp, og det foregår noe veldig julete og veldig rart på hotellet. En kalenderbok med en god dose uhygge og spenning rundt en julefeiring som står på spill. Passer for lesere fra 9 år og oppover.

 

 

 

 

Omslag: Maria Gamst/Hypatia ForlagHeksa Valentina lager pepperkakehus av Marianne Hammersberg-Jensen:

En kort julekalenderbok for de minste. Valentina er heks, og har en bestevenn som er vanlig menneske. De har lyst til å delta på pepperkakehuskonkurranse, men når Valentina prøver å trylle seg til en seier, går det galt, og en mystisk og plagsom pepperkakemann dukker opp. De bestemmer seg for å følge reglene og lage hele pepperkakehuset fra bunnen av, men en del misforståelser underveis gjør at huset til slutt blir ganske annerledes enn det man vanligvis tenker på som pepperkakehus. Passer til lesere i barnehagealder.

 

 

 

 

Omslag: SchibstedNisse Noppes juleeventyr av Stina Fagertun:

En snodig liten kar gjør en mystisk oppdagelse. Nisse Noppe er en skogsnisse, som finner et mystisk skrin i fjæra, som igjen forsvinner. Gjennom jakten på skrinet blir leseren kjent med merkedager i norsk historie fram mot jul, og møter mytiske vesener fra norsk eventyrtradisjon. Boka finnes digitalt tilgjengelig hos Nasjonalbiblioteket, og passer for lesere fra 6 år.

 

 

 

 

 

Omslag: Peter Madsen/EgmontTrolleliv – Julekalenderboken av Sissel Bøe:

Denne kalenderboka begynner siste dag i november og varer helt til 25. desember, så den innbyr til litt lenger adventslesing enn det som er vanlig. Vi møter trollene Paja og Pajko som treffer på en deprimert liten nisse, som bare vil dø fordi menneskene har sluttet å tro på ham. Trollene bestemmer seg for å hjelpe nissen med å få tilbake troen på seg selv, og å få menneskene til å tro på ham i samme slengen. Samtidig blir vi kjent med Sofie som hvert år har åpnet en kalenderkommode med rimbrev fra nissen. Men i år er kommoden tom. Hvordan kan det ha skjedd? En sjarmerende og fint illustrert fortelling som passer for lesere fra 6 år og oppover.

 

 

 

 

 

Omslag: AschehougAdventsstjernen av Simon Stranger:

Simon Stranger hiver seg på kalenderbok-trenden, men fortsetter samtidig å vise sin interesse for å skrive om kulturmøter og mennesker på flukt (se for eksempel Barsahk-trilogien for litt eldre lesere). Vi møter 11 år gamle Stella fra Norge og 17 år gamle Yousef fra Palestina, som lever svært ulike liv. Stella har en pappa som er politi og en forsvunnet mor, mens Yousef er flyktning og har fått avslag på oppholdstillatelsen sin. En dag i desember møtes de i en låve, og innser etter hvert at de er mer like enn de først trodde. Varm, rørende og trist julekalender som passer for lesere fra 11 år og oppover.

 

 

 

 

Omslag: Lisa Aisato/Kagge forlagSnøsøsteren av Maja Lunde:

Mange har kanskje allerede gjort denne boka til en førsjulstradisjon. Fortellingen er både magisk og melankolsk, men med en oppløftende slutt. Vi følger Julian som har mistet søsteren sin, og familien er ikke den samme. Men han får seg en ny venn i Hedvig, som det ganske raskt dukker opp en del spørsmål rundt. Sammen med Julian blir vi med på å løse “mysteriet Hedvig”, og følger ham i å finne tilbake til gleden og julevarmen. Anbefales for lesere fra 10 år og oppover.

 

 

 

 

 

Omslag: Vigmostad og BjørkeStjernestøv – Stjernebarnet av Karianne Lund:

Denne boka har ikke 24 kapitler, men er basert på NRKs julekalender på TV, Stjernestøv. Jo er 9 år gammel og opplever at foreldrene skal skilles. Han må flytte, og syns starten på julemåneden er vanskelig. Men så blir han kjent med magiske Elly, som tilhører Stjernefolket og som lærer Jo om mot og hvordan han skal takle motgang. Passer for lesere fra omtrent 6 år. Andre bøker som er basert på NRKs barneTVkalendere er Snøfall og Julekongen, blant flere.

 

 

 

 

Omslag: Kagge forlagVille feirer jul av Anne Sofie Hammer:

Ville er en tankefull gutt på 7 år, som elsker jul. Vi møter ham 1. desember og i alle de hverdagslige tingene som foregår i hans familie når det nærmer seg jul. Etter hvert begynner Ville å lure på om det finnes nisser på ordentlig, og siden mormor påstår grav alvorlig at hun har sett en nisse da hun var liten, bestemmer Ville seg for at det vil han også. Men hvordan i all verden går man fram for å fange en nisse? Dette er en koselig adventsbok der mange barn nok kan kjenne seg igjen i familien til Ville og i alle tankene og ønskene som oppstår rundt jul. Passer for lesere fra 6 år.

 

 

 

Omslag: Sofia FalkenhemDet helt sanne juleeventyret om kentauren som ville hjem av Mats Strandberg

Kentaurene bor i et hemmelig rike, som ligger gjemt under snøen og isen på Nordpolen. I denne boka møter vi en kentaur som prøver å komme seg hjem til jul. Men han må passe seg for menneskene, for de har allerede fanget ham én gang og tatt ham med til et sirkus. Det blir en lang og spennende reise for kentauren, og han møter mange eventyrvesener på sin vei – noen gode og noen onde. Boka har fargerike bilder og er i bildebokformat, men har en del tekst til hvert kapittel. Passer godt til høytlesning og for lesere fra 6 år.

 

 

 

Translate »