Illustrasjon: Akrobat/Øvre Eiker bibliotekI Norge feirer folkebibliotek den nasjonale høytlesingsdagen i uke 4, mellom 23. og 30. januar. I Øvre Eiker feirer vi i hele år at Bokbamsen vår er blitt 20 år gammel, og han vet hvor viktig det er med høytlesning. Vi håper derfor dere blir inspirert til å lese høyt i tida framover. Under er noen titler som passer godt til høytlesning for barn i aldersgruppa 6-13 år:

 

 

 

10-13 år

Omslag: FortellerforlagetTobie Lolness av Timothée de Fombelle

13 år gamle Tobie er en og en halv millimeter høy og bor i et eiketre. Boka starter dramatisk, der vi møter en hardt skadet Tobie som gjemmer seg i en bark-sprekk. Han frykter for livet sitt om han blir tatt til fange. Hele familien hans er jaktet på, da hans forsker-far har gjort en oppdagelse som mange i eiketreet vil ha tak i. En godt skrevet fortelling med et realistisk preg selv om alt foregår i miniatyr-samfunnet i eiketreet. Ideen til fortellingen kom fra forfatterens syn på trær som egne, grønne planeter, og med boka ønsker han å vise fram hvordan vi behandler vår egen planet. De Fombelle er i dag en av Frankrikes mest kjente barnebokforfattere, og historien om Tobie er oversatt til en rekke språk. Følges opp i boka Tobie og treets hemmeligheter.

 

Omslag: GyldendalEt hundeliv av Arne Svingen

Denne historien blir fortalt fra perspektivet til en hund, og vi kastes umiddelbart inn i et adrenalinpreget liv der hunden Basse og hans menneske-venn Narko-Kjell gjør det de kan for å overleve et hardt og skittent liv. Men så dukker det noe godt opp i livet til både Basse og Kjell, det bare tar litt tid før Kjell innser at det er en bra ting når lillebroren hans trenger et sted å bo og en foreldrefigur i livet. Hundeperspektivet gir fortellingen et annerledes blikk og forteller ærlig og humoristisk om hvor vanskelig det kan være med familierelasjoner når ikke alle ytre rammer er så rette som de burde være. Språket er direkte og usentimentalt, slik det ofte er hos Arne Svingen. Boka kan også leses som e-bok i BookBites.

 

Omslag: Transit forlagSilkesvarten av Anna Sewell

Da denne boka ble utgitt i 1877, var det nokså uvanlig å fortelle en historie fra perspektivet til et dyr. Anna Sewell hadde siden ungdomstida vært dårlig til beins, og helt avhengig av hester for å komme seg rundt. Det gjorde at hun fikk et spesielt bånd til dette dyret, og hun reagerte på hvordan hester ble behandlet i samfunnet rundt henne. Boka ble utgitt bare få måneder før hun døde, men hun rakk å få med seg den umiddelbare populariteten fortellingen hennes hadde.

Vi møter Silkesvarten når han er et lite føll på en grønn og idyllisk eng, og følger ham helt til han er en gammel, avdanket arbeidshest. Gjennom episodiske kapitler følger vi ham gjennom oppveksten, han har flere hjem og møter mange mennesker og dyr på sin vei. Det er i flere tilfeller opprivende lesning, men fortellingen satte – og setter fortsatt – et viktig tema på dagsorden, nemlig hvordan vi behandler dyrene vi har rundt oss.

Klassikeren har blitt gjenutgitt en rekke ganger og gjenfortalt i mange forskjellige versjoner. Den ble en umiddelbar bestselger etter sin utgivelse, og har holdt seg godt i 150 år, med over 50 millioner eksemplarer solgt på verdensbasis.

 

Omslag: Cappelen DammIngen sover trygt i natt av Mari Moen Holsve

Denne vant Bokslukerprisen i 2019, som betyr at den er stemt fram av landets 5.- og 6.-klassinger. Dette er ei bok med høyt spenningsnivå, og passer derfor ikke for de som er lettskremte. Hovedpersonen Håkon får en dag beskjed om at en klassekamerat av ham er død. Sammen med sine to bestevenner blir han nysgjerrig og vil undersøke litt på egen hånd, men opplever å bli dratt inn i et grotesk mysterium med en morder som stjeler barns hjerter. En skikkelig grøsser som det kan være godt å lese sammen med noen.

 

Omslag: GyldendalOver grensen av Maja Lunde

Vi møter Gerda og broren Otto i Norge i 1942. Foreldrene har skjult to jødiske barn, Sarah og Daniel, i kjelleren, og er blitt arrestert av nazistene. Nå blir det opp til barna å komme seg i sikkerhet, og de bestemmer seg for å legge ut på den lange veien til Sverige for å forsøke å finne sikkerhet der. Nazistene er hakk i hæl på dem hele tiden, og spenningen holdes oppe til siste slutt.

Boken er godt skrevet, kapitlene er korte og slutter ofte på et høyt spenningsnivå med såkalte «cliff hangers». Boka er blitt filmatisert og kom på kino i februar 2020.

 

OmslagKrokodilletyven av Taran Lysne Bjørnstad

Odd er redd for mye. Store hunder og store ungdommer gjør at han føler seg enda mindre enn det han er. Han blir valgt sist i gymtimen på skolen, og blir ofte ertet av de andre elevene. Så når klassen drar på tur til Akvariet og Odd møter reptilsjefen Rolf, som har tatoveringer, ring i øret, og som tør å holde en sprell levende krokodille, har Odd funnet sitt forbilde. Han vil bli like tøff som Rolf, så han legger en halsbrekkende plan som involverer å stjele en krokodille og gjemme den på gutterommet. Men så oppstår det en hel rekke vanskeligheter som Odd ikke hadde tenkt på. Det er ikke så lett å skulle ta vare på en krokodille, selv om den er både liten og søt.

En morsom og var fortelling, som tar opp viktige tema som det å føle seg utenfor, om det er greit å stjele og om hvordan man skal ta vare på eksotiske dyr. Illustrert.

 

Omslag: AschehougMuffe tar saken av Arne Garvang

En humoristisk og samtidig alvorlig fortelling om hvorfor noen barn er ekle mot andre, og at forklaring kanskje kan være at de ikke har det så godt hjemme. «Muffe» (Mons Ulrik Ferdinand André) oppdager ved en tilfeldighet å se skolens store skrekk, Dina, sitte og gråte med et kosedyr en tidlig morgen. Han bestemmer seg for at dette er såpass rart at han skal finne ut av det, og begynner å lære seg noen spiontriks som gjør at han kan komme nærmere Dina. Han har også en tafatt og distré far, som glimter til når det gjelder som mest.

Boka er kort og skrevet med en muntlig fortellerstemme, som gjør at den egner seg særlig godt til høytlesning. Lydboka er også herlig å høre på, og lest av forfatteren selv.

 

 

6-9 år

Omslag: Cappelen DammDon Fridtjof av Anna Bache-Wiig

Dette er en blanding av en bildebok og et epos. Fortellingen om katten Fridtjof er fortalt i samme verseform som Henrik Ibsens episke dikt “Terje Vigen”, og den gigantiske katten i møte med en såpass skjebnetung form gjør at fortellingen blir lattermild og komisk. Teksten ligger det mye arbeid bak, men boka er en lett fornøyelse for alle små som liker katter og som kan la seg suge med av en fortelling på rim. Det gode arbeidet som ligger bak teksten gjør også at den er en fryd å lese høyt!

 

 

 

Omslag: GyldendalHallo? Er det noen her? av Jostein Gaarder

Joachim er sju år og skal bli storebror. Babyen i mammas mage kan plutselig ikke vente lenger, og Joachim må være hjemme alene en liten stund mens han venter på at bestemor skal komme og passe på ham. Mens han venter dukker det en rar skapning opp i hagen hans: Romvesenet Mika. Mika har en masse spørsmål, og ved å prøve å svare på disse får Joachim en bedre forståelse av hvordan hans egen verden er og at det er en hel del ting han har tatt for gitt, som for eksempel tyngdekraften.

En fortelling som inviterer til undring og til samtaler rundt temaene som tas opp, men leserne bør være nokså modne for å få noe ut av det. Illustrert.

 

 

Omslag: OmnipaxBzzz – verdens minste bankran av Aleksander Kirkwood Brown

En genial liten bok som presenterer små fakta om myggen bakt inn i en morsom og spennende historie. Vi møter en gjeng med jente-mygg, som er lei av at det er de som må gjøre den farlige og vanskelige jobben det er å skaffe blod til hele kolonien, mens guttemyggene spiller spill og driver dank. Jentene setter ned myggfoten, og nå er det gutta som må til pers. Guttemyggene gidder ikke å leve så farlig som jentemyggene har gjort, så de bestemmer seg for at de vil gjøre ett stort spektaulært stunt, og rane blodbanken. Boka har mange bilder, og er i overkant av 100 sider, for de som ikke ønsker seg den lengste høytlesningsboka.

 

 

Omslag: AschehougGangster-bestemor av David Walliams

Bens bestemor har hvitt hår, gebiss og lommetørkle inni ermet. Ben synes hun virker som en svært kjedelig bestemor, men dette forandrer seg brått når han får vite at hun er en internasjonalt beryktet smykketyv. Bestemor er visst alt annet enn kjedelig. Hennes store drøm er å stjele kronjuvelene, og kanskje får hun det til med Bens hjelp?

Dette er en svært morsom bok, og Walliams blir gjerne beskrevet som den nye Roald Dahl. Om man ønsker seg kortere tekster som kan leses enkeltvis, går det også fint an å bruke Verdens verste barn, en serie på tre bøker, av samme forfatter.

 

 

Omslag: Bokvennen forlagVemmelege vers av Roald Dahl

Roald Dahls fantasi er akkurat passe på kanten når han gjenforteller kjente eventyr i ny verseform. Brilliant gjendikta av Grethe Fatima Syed til nynorsk, glir disse heseblesende og morsomme eventyrene av tunga, men om man vil opprettholde tempoet så kan det være en fordel å ha lest igjennom en gang eller to før man kjører i gang høytlesning. Språket er modernisert, og det blir til tider ustyrtelig morsomt.

 

 

Omslag: GyldendalGeorgs magiske medisin av Roald Dahl

Georg har en bestemor som ikke er som bestemødre flest. Hun er nemlig en fæl, gammel dame som gjør livet surt for Georg. Georg tenker at en spesialmedisin kanskje kan gjøre henne litt snillere, men medisinen får litt andre virkninger enn hva han hadde sett for seg …

Dette er Roald Dahl på sitt mest fantasifulle og lekne. Fantasien setter få grenser for alt som skal med i medisinen og alt som skjer med bestemor etter at hun har tatt den. Dette er en morsom bok for både store og små!

 

 

Omslag: GyldendalDen magiske vinteren av Phillip Reeve

Dekksgutten Shen må flykte fra lasteskipet Lykkestjerna når Vintrenes vinter setter inn og hele havet blir til is. Han redder med seg lasten, som består av 66 mops og en kasse med ullgensere, og begir seg ut på isbølgene. I en landsby treffer han på Sika, som forteller ham om et hundesledekappløp til Nordpolen, og ikke lenge etterpå er 66 mopser spent for sleden til Sika, og ferden går nordover.

Dette er en morsom, fantasifull og actionfylt fortelling om kappløpet mot Nordpolen, om de rare vesenene og menneskene som Shen og Sika møter på veien, og om problemene de må løse for å komme seg helt fram. Kapitlene er korte og egner seg godt til episodisk høytlesning, og boka er gjennomillustrert med flotte tegninger.

Translate »