Da landet ble korona-stengt og mange ble tvunget til å teste ut hjemmekontor, var det flere enn én familie som tenkte at dette kanskje er den beste tiden å skaffe seg hund på. Et lite kjæledyr som kan gjøre karantene-tiden mer fruktbar og underholdende. Og om du plutselig nå sitter der med skjegget i postkassa og innser at det å ha valp var noe litt annet enn du hadde sett for deg, så frykt ikke: Mange har fått seg valp før deg, og mange har skrevet bøker om valp- og hundehold. Her er en liste med noen av de beste vi har å tilby fra biblioteket.

 

Omslag: Jæren forlagTenk som en hund – bli en bedre hundeeier av Linn H. Jansen

Dette er en lettlest hundebok som er skrevet fra hundens perspektiv. Det er hunden selv som forteller leseren hvordan den vil ha det, og den passer derfor godt for unge lesere eller som høytlesningsbok for familien. De viktigste og mest grunnleggende temaene gjennomgås, det er mange fargerike bilder underveis og tekststørrelsen er stor. Anvendelig bok som er lett å lese for de helt ferske hunde-eierne.

 

 

 

Forside: Pegasus forlagStress, angst og aggresjon hos hunder av Anders Hallgren

Anders Hallgren er en av verdens første hundepsykologer og mange av hans tanker har hatt stor innflytelse på hundetrening verden over. Denne boka hjelper deg å forstå hva som skaper stress hos pattedyr, det vil si både hos mennesker og hunder, og hvordan dette stresset over tid kan skape angstfulle eller aggressive individer. Det er viktig å forstå hvilke situasjoner vi selv kan bli stresset i, og i hvilke situasjoner vi ser at hunden er stresset. Hunder er dyktige problemløsere hvis de får muligheten til å tenke selv, og en hund som får brukt hodet og nesa er en mindre stresset og redd hund. Dette er et felt Hallgren går enda mer inn på i neste bok.

 

 

Forside: Pegasus forlagMental aktivisering av Anders Hallgren

Mange hunder kjeder vettet av seg, og Anders Hallgren viser i denne boka hvordan for mye ro for en hund kan resultere i destruktiv adferd. Men fysisk aktivisering er ikke nok. Hunden må få utfordringer og lov til å bruke både hodet og nese. Hallgren forteller først hvorfor denne type aktivitet er så viktig for hunden, og dernest følger konkrete oppgaver og aktiviteter leseren kan prøve ut med sin hund. Dette er en kort og lett tilgjengelig bok med praktiske og konkrete tips.

 

 

 

Forside: Canis forlagForside: Huldra forlagPå talefot med hunden og Bjeffing av Turid Rugaas

Turid Rugaas er Norges stolthet når det kommer til kunnskap om hund, og hun er internasjonalt kjent for sitt arbeid med hunders måte å kommunisere på. Hun mottok Kongens fortjenestemedalje i 2018 for sitt mangeårige arbeid med å forstå hundens språk. I På talefot med hunden viser hun oss hundens angst- og aggresjons-dempende signaler. Har du sett at valpen din legger seg ned i møte med en annen hund? Eller kanskje var du litt sint i stemmen, og ser at hunden din snur seg bort? Dette er hundens måte å fortelle deg og andre firbeinte at den er vennlig, elskverdig og ikke vil ha noe trøbbel. I Bjeffing – språket som høres går Rugaas gjennom de mange lydlige signalene som hundene har. Bjeffing er kanskje det som mennesker liker aller minst ved hunder, men for å få en lykkelig hund, er det essensielt å vite hvorfor hunden bjeffer, i hvilke situasjoner og hvordan de forskjellige bjeffene høres ut. Ja, for du tror vel ikke at et voff bare er et voff? Kommunikasjon er viktig for alle dyr, og Rugaas tar dette på alvor, og formidler et sterkt ønske om å få hunder og mennesker til å kommunisere bedre. Begge bøkene er korte og lett tilgjengelige i språket.

 

Forside: Canis forlagIkke skyt hunden av Karen Pryor

Hvis du har lyst til å virkelig gå i dybden på trening av dyr og adferdspsykologi, er denne boka en hjørnestein i den treningsretningen som fokuserer på positiv forsterkning. Boka ble for første gang utgitt på 1980-tallet, men har blitt revidert og utgitt i nye utgaver hele veien, nå sist i 2019. Pryor gir deg innsikt i hvordan pattedyr lærer, og tips som kan brukes så vel på hunden som på barna og partneren din. For deg som allerede kan litt og som har lyst til å lære enda mer om psykologien bak klikkertrening og bruk av godbiter, og hvordan få maksimalt ut av din firbeinte kompis.

 

 

Og selvsagt er Internettet fullt av tips, og hvis du allerede har en liten krabat hjemme som biter på alt og alle, så er denne videoen god å ha med seg på veien. Ian Stone er en amerikansk hundetrener og adferdspesialist, og sprer mye av sin kunnskap på Youtube og sosiale medier.

 

 

Translate »