Noen elsker å bli skremt, og mange bøker er laget nettopp for det. Her har vi samlet en liste med skumle bøker for små og litt større lesere som passer til høstværet og mørketida vi nå er i.

 

Forside: Ena forlagNattmare av Carina Westberg

Fortellingen er inspirert av nordisk folketro og myten om hvor mareritt kom fra. Jonas føler seg ikke så tøff, men prøver å få anerkjennelse fra de eldre gutta på skolen. Når han ser at Emilie blir plaget av dem, er han feig og ender opp med å slenge dritt til henne og så stikke av. Så begynner de vonde drømmene om natta. Han opplever det som om han er våken uten å kunne røre seg, og en svart flekk henger faretruende over ham. Er dette Mara fra overtroen som kommer for å hevne seg på Jonas fordi han har vært feig? Boka er kort, med høyt spenningsnivå. Teksten er på 60 sider med fargerike illustrasjoner.

 

 

 

Forside: AschehougSkrekk og gru av Mike Ford

En ny serie kalt Skrekk og gru har så langt kommet med to bøker på norsk. I Pass deg for dukken møter vi en klassisk skrekkhistorie i nye drakt, nemlig den om dukker som kanskje er levende. Maras store stolthet er det fine dukkehuset hennes, som hun har laget sammen med moren sin. En dag får hun høre om den nye leketøysbutikken u byen, og drar dit og finner ei dukke som vil passe perfekt i dukkehuset hennes. Men rare ting begynner å skje etter at dukken har kommet i hus, og Mara lurer på om hun holder på å bli syk, gal, eller kanskje det faktisk er dukken hennes som våkner til live om natta? Boka er på 100 sider og lettlest, uten illustrasjoner. Bok nummer 2 heter Ønskespiserens forbannelse.

 

 

Forside: Zeppelin forlagGrøsserud skole av Max Brailler

Storm har blitt ordensvakt og skal passe på at det er ro i gangene på skolen. Men han oppdager at skolen lever og er kjempesulten, og det skolen liker aller best å spise er elever! Det blir nå hans oppgave å beskytte seg selv og de andre elevene fra den onde skolen. Har han det i seg? Boka er lettlest og gjennomillustrert, og på 90 sider. Bok nummer to i serien heter Da skapet slukte Frida.

 

 

 

 

 

Forside: GyldendalHeksene av Roald Dahl

Det finnes ikke noe mer skummelt enn hekser. Roald Dahls hekser er ikke som i eventyrene, med sopelimer og vorter på nesa. Nei, de ser ut som hvilken som helst hyggelig dame, det er kun noen få tegn som kan avsløre at hun er heks. Dessverre er heksenes største fiende barn, og de gjør seg særdeles umake for å prøve å utrydde alle sammen. Bestemoren til hovedpersonen i boka har selv kjent på kroppen hvordan det er å bli utsatt for hekserier, og hun advarer barnebarnet sitt og lærer ham opp i kunsten å gjenkjenne disse grusomme vesenene. Men når alle heksene i Europa slår seg sammen, holder det da at en liten gutt og bestemoren hans kan avsløre dem? En skummel klassiker som stadig er like skrekkinngytende mange år etter at den ble skrevet. Boka er på 190 sider og har illustrasjoner. Den er også nylig kommet i tegneserieversjon av Pénélope Bagieu, for de som ønsker seg enda flere bilder.

 

 

Omslag: Cappelen DammTrollskallen av Alexander Løken

Trollskallen vant Bokslukerprisen i 2015, og er første bok i trilogien om Edvard Frost på 14 år. Han er oppvokst på barnehjem i Kristiania på 1880-tallet, har en far et sted langt til havs, og klarer seg godt i hovedstaden som løpegutt. Professor i historie, Rüdiger Wolf, har hyret ham inn til å gjøre noen oppdrag for seg, og det blir raskt i overkant spennende for Edvard. Overnaturlige vesener dukker opp, og Edvard blir promotert til assistent og blir med på en lang reise til Østerdalen for å finne svar på hvor troll kommer fra. Boka er på 200 sider uten bilder.

 

 

 

 

Forside: Cappelen DammAnna Tann av Laura Ellen Anderson

Bøkene om Anna Tann passer for dem som ikke er så glad i å bli ordentlig skremt, og som heller vil kose seg med det skumle. Anna Tann er vampyr og bor i Nokturnia, der mørket hersker. Foreldrene hennes er grev og grevinne, hun bor i et stort herskapshus der spøkelser flyr rundt som tjenere. Og det barbariske ballet er en årlig tradisjon, som Anna syns er grusomt kjedelig. Hun drømmer om å tilhøre en annen familie, uten kjedelige forpliktelser og en forutbestemt framtid. Hun er ei nysgjerrig jente på 10 år som har lyst til å forske på gresskar og bestevennene hennes er et stort, hårete monster og Gutten med ljåen (sønnen til Mannen med ljåen). Alle tror at enhjørninger er grusomme og feer farlige, men så viser det seg at prinsen i Nokturnia har en horribel hemmelighet, som Anna er den første til å finne ut av. Bøkene har stor skrift og masse tegninger.

 

 

 

Forside: Cappelen DammDen lille mareritt-butikken av Magdalena Hai

Nina er 9 år gammel og nesten ikke redd for noen ting. Det hun ønsker seg aller mest i verden er en sykkel, men for å kjøpe sykkel trenger hun penger. Så Nina får seg jobb i den lille mareritt-butikken, der hun møter spøkelser, vampyrer og blekkspruter. I bok nummer 2 i serien får butikken besøk av en tannløs vampyr, og Nina må hjelpe ham med å få tilbake tennene sine. En snill grøsserbok med mange fine, fargerike bilder og ikke for mye tekst.

 

 

 

 

 

Forside: Cappelen DammNelly Rapp av Martin Widmark

Mange små lesere kjenner allerede godt til LasseMajas detektivbyrå, Sveriges svar på Detektivbyrå nummer 2. Nelly Rapp er den hakket hvassere kusina til Lasse og Maja, for hun løser mysterier som har med hekser, trollmenn, spøkelser og vampyrer å gjøre, og er gjerne oppe seint på kvelden for å gjøre det. Hun er nemlig monsteragent, og har gått på egen skole for å lære seg å hanskes med overnaturlige vesener og magiske dyr. Sammen med den nokså daffe hunden sin blir det spennende en stund, men det ender alltid med seier til Nelly. Bøkene er korte, med illustrasjoner og egner seg for de som liker snille spenningsbøker som er lette å komme igjennom.

 

 

 

Forside: Cappelen DammDøden av Endre lund Eriksen og Sigbjørn Lilleng

Ei faktabok om døden i tegneserieformat! Mikkel er fanget i ei bok som handler om døden, og der har han ikke lyst til å være. Men så lærer han seg en del om døden som han ikke visste fra før av, og som gjør døden litt mindre skummel. Denne direkte og originale boka tar døden på alvor, og gir både informasjon om hva som skjer i kroppen når noen dør, hva som skjer når vi blir begravet, og forskjellige måter å gravlegge folk på rundt omkring i verden. Kanskje det aller viktigste Mikkel lærer er å ta vare på livet som er her og nå. Kort og lettlest bok full av tegninger, men på grunn av det dødsalvorlige temaet, passer den ikke for hvem som helst.

 

 

 

 

Forside: MangschouDe udødelige av Gareth P. Jones

Mannen bak bøker som Arvingene og Tidsmysteriet har nå kommet med ny bok på norsk. De udødelige handler om Esther og Tom, to foreldreløse lommetyver, som blir ansatt av en gåtefull mann ved navn Ringmore. De dras inn i en skremmende verden full av overnaturlige mysterier, og de kommer etter hvert over en magisk bok som gir dem tilgang til en fantastisk, men fryktelig kraft. Boka passer ikke for de som er lettskremte, men for dem som liker skikkelig spenning og en nervepirrende fortelling om mørk magi. Teksten er på 330 sider uten bilder.

 

 

 

Forside: GyldendalTåke over Svartøy av Tore Aurstad og Andreas Iversen

Jan er 14 år gammel og bor på et barnehjem i Oslo i 1939. Han tror at foreldrene hans fortsatt lever og bor i USA, og hans høyeste ønske er å kunne reise dit for å lete etter dem. Han blir kontaktet av en rar mann med stygt utseende som lover ham penger til billett hvis Jan hjelper ham med å finne barnebarnet sitt. Dette blir starten på en spennende, men farlig reise for Jan, og leder ham nærmere en mystisk kult som heter Dagons barn, og til slutt ned på havets dyp. Men er det slutten? Tegneserieroman på 160 sider.

Enda flere skumle lesetips kan dere finne på Foreningen !Les sine sider.

Translate »