Dikt krever en annen type lesning en annen litteratur, og mange dikt kan oppleves vanskelige og utilgjengelige. For mange er det først og fremst til store begivenheter, som konfirmasjon, begravelse og bryllup, man saumfarer dikthylla. Men, ulike dikt beskriver så mange ulike følelser! Dikt kan åpne nye dører, de kan trøste, få oss til å stoppe opp, bli beveget, bli provosert, åpne øynene, finne ro eller finne gjenklang i en følelse. Dikt er så mye! Kanskje du finner et som passer deg?

 

Du har et sted å løpe inn av Synne Lea

En samling dikt om kjærlighetens sårbarhet og styrke. Gjennom møtet med frykten for å miste hverandre, forandrer opplevelsen av livet og verden seg for personene i diktene. De utfordrer grenser for muligheten til å hjelpe hverandre, og for hvor langt de kan følge den andre. Synne Lea (f. 1974) debuterte i 2003 med diktsamlingen Alt er noe annet. Betegnelse: Dette er forfatterens andre diktsamling, og diktene handler bl.a. om kjærlighetens sårbarhet og om frykten for å miste hverandre. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

 

 

 

Dikt i samling av Olav H. Hauge

Olav H. Hauge (1908-1994) debuterte i 1946 og gav ut seks diktsamlingar. Ei rad nye dikt fletta han inn i dei samla utgåvene. Hauge var både klassisist og modernist; han kjende og brukte mange strofeformer og poetiske verkemiddel. Nettopp den veldige spennvidda mellom korthogne strofer og formfullenda sonettar har hatt ein eineståande appell på tvers av generasjonane. Denne 7. utgåva av diktsamlinga har til saman 331 dikt. Med diktregister. Omtalen er utarbeidd av BS.

 

 

 

 

Norsk poppoesi av Mona B. Riise

Noen ganger setter tekstlinjer seg fast i hukommelsen, enten fordi de treffer på et spesielt punkt i livet, andre ganger fordi de simpelthen er et poetisk lykketreff. I denne boken leder Mona B. Riise leseren gjennom slike høydepunkter fra norsk pop, rock og rap. Tekstbitene er hovedsakelig på norsk, men med engelske innslag. Sitatene er rammet inn av Riises betraktninger og korte intervjuer med artistene bak de utvalgte tekstlinjene. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Dikt og prosa i samling av Tomas Tranströmer

Nobelprisvinneren Tomas Tranströmer i samlet utgave på norsk. Tomas Tranströmer fra Stockholm, født 1931, fikk Nobelprisen i litteratur 2011. Han er en av verdens mest kjente poeter, oversatt til mer enn femti språk. Til norsk ble han introdusert av Jan Erik Vold med Samlede dikt i 1996. Dikt og prosa i samling er en utvidet og oppdatert versjon av Jan Erik Volds tidligere Tranströmer-oversettelser. Boken gjengir hele forfatterskapet (1954-2004), som også rommer poetens selvbiografiske erindringer på prosa. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

 

 

 

Osebol av Marit Kapla

Osebol er en by ved Klarälven nord i Värmland. Siden forrige århundre har mange flyttet derfra i takt med sentralisering og automatiseringen av jordbruket. Butikken er lagt ned, slalåmbakken er gjengrodd, og broen over elva er stengt for trafikk. Innbyggerne, som ofte har arvet gårdene i generasjoner, blir eldre, og barna vokser opp. Forfatter Marit Kapla, som selv har vokst opp i Osebol, har intervjuet nærmest alle de ca. 40 voksne innbyggerne mellom 18 og 92 som fortsatt bor i byen. Intervjuene blir kokt ned til lyriske vitnemål som gir et mangefasettert bilde av livet i byen både før og nå. Deres sorg, glede, uro, humor og tanker om fremtiden gis i en personlig fortelling om svensk nåtidshistorie. Teksten har en poetisk flyt med en innebygd rytme og musikalitet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Beste dikt av Hans Børli

Hans Børlis (1918-1989) tematiske univers favner bredt. Her er både drømmen, evigheten og skogen representert. Børli jobbet i skogen, og brukte på mange måter skogen som språk for det han formidlet i diktene. Gjennom dette språket skrev han om allmenne temaer, som alle kan kjenne seg igjen i. Diktene i denne samlingen er hentet fra «Når menneskene er gått heim» (1968) og «Dag og drøm» (1978), og er valgt ut i samarbeid med Børlis datter, Beate Karterud.

 

 

 

 

 

 

Jeg vil våkne til verden av Karoline Brændjord

Dette er en diktsamling om sorg, forsoning, og en søken etter frihet. Diktene spør seg hvordan man kan akseptere å ha blitt forlatt, hvor man skal vende seg når en mor har tatt livet sitt, og hvordan man kan erkjenne det uerkjennelige. Omtalen er utarbeidet av BS. Brændjord vant Tarjei Vesaas’ debutantpris 2020, tidligere i år.

 

 

 

 

Sanne gleder av Lars Saabye Christensen og Stian Hole

Lars Saabye Christensen og Stian Hole, to selverklærte melankolikere, har sammen laget denne bildeboka om gleden ved livets små øyeblikk. De har avslørt hverandres hemmeligheter, blottlagt privatlivet og utforsket hverandres rekvisitter i den hensikt å finne flest mulig gleder. For ordens skyld understreker forfatterne selv at gledene ikke er ironiske, men sanne, som tittelen sier. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Skitten poesi

Ellen Wisløff står bak den populære Instagramkontoen @renpoesi. Hun har lenge drømt om å lage en litt råere samling hvor særlig yngre og mindre kjente poeter får slippe til. Boken er en hyllest til livets brutale tristesser og problemer, skildret med humor, brodd og varme. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

 

Melanin hvitere enn blekemiddel av Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali er forfatter og samfunnsdebattant. I denne samlingen finnes dikt om å bære med seg en historie over alt hvor man går i det norske samfunnet, som de fleste nordmenn ikke kjenner. Det handler om forskjellene i språk, i kultur og i blikkene som ser. Språket er direkte og usentimentalt i diktene som utgjør Jirde Alis andre diktsamling. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Kjære Grønland av Ida Frisch

I «Kjære Grønland» er det ikke den vitenskapelige tilnærmingen og forståelsen av de menneskeskapte klimaforandringene som er sentralt. Bokens hovedperson går i dialog med Grønland og forsøker å se de omfattende endringene gjennom øynene til verdens største øy. Hvor er den på vei og hva vil den omformes til? Vil den kanskje synes godt om å bli forandret? Dette langdiktet beveger seg bak moralen, overoppheting, og faretruende vippepunkt, og gjøre et forsøk på å tilføre en ny måte å tenke om samspillet mellom menneske og natur. Ida Frisch debuterte med boken « Klør» i 2018. Omtalen er utarbeidet av BS

 

 

 

2 dikt av Yahya Hassan

Den unge poeten Yahya Hassan har fått mye oppmerksomhet for diktsamlingen sin der han tar et sterkt oppgjør med sin voldelige oppvekst, beskriver et liv som ungdomskriminell og utfordrer foreldregenerasjonens verdier. Den norske gjendiktningen er ved Pedro Carmona-Alvarez.Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Dette er andre dagar av Rurh Lillegraven

Dette er eit langdikt i ti delar, skrive frå mars til mai 2020, ein tid som innebar ei omvelting for alle. Verda blei reinare og klarare, men òg mindre. Nokon fekk mindre tid, mens andre fekk meir. Ein måtte omstille og tilpasse seg, vaske hender, halde avstand, samtidig som ein lengta etter at livet ein dag kunne gå tilbake til slik det var. Forteljinga gjer sprang til framtida, tilbake i historia, og ut i naturen. Ruth Lillegraven har tidlegare verte tildelt Brageprisen og Bokbloggernes åpen klasse-pris for diktsamlinga «Urd» (2013). Omtalen er utarbeidd av BS.

 

 

 

 

Nå solen med en finger av Alexander Bertin Øyhovden

Diktene sirkler inn sammenbrudd og gjenreisning: angsten og destruktiviteten som følger følelsen av isolasjon, og kampen som må kjempes for å bryte seg ut, bygge seg opp på nytt. Likevel rommer diktene et håp, formidlet i et særegent billedspråk som besynger viljen til å fortsette på tross av alt annet. Alexander Bertin har tidligere medvirket i Signaler, Cappelen Damms debutant-antologi. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Hadde du bodd her hadde du vært hjemme nå av Kjertsi Bjørkmo

Diktene tar utgangspunkt i kommuneslagord, som ofte viser stor avstand mellom ønskene våre og virkeligheten, som f.eks. i slagordet «Vegårdshei – en kystnær innlandskommune». Det offisielle språket prøver å fremstå som allmenngyldig, optimistisk, problemfritt, fremtidsrettet og skråsikkert. Men i poesien som skildrer livene våre skjer det noe med slagordene. De viser både ensomheten vår og ensomheten i slagordene. På poesiens premisser behandler boka også maktspråk, byråkratisk språk og svindelbrevspråk. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

 

Kynismer av Carl Johansen

Her finnes et sett med korte tekster som spenner fra aforismer til korte dikt. Den underliggende tonen er sår og underfundig. Forlaget lover både slapstick og vakre poetiske bilder. Boken kan også være aktuell for alle som leter etter en åpning til talen de skal holde i en konfirmasjon eller et bryllup. Dette er forfatterens tredje utgivelse. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

 

Sitatet på forsidebildet er hentet fra Hans Børlis dikt “Å skrive dikt”.

Translate »