Det er ikke alle som elsker jula. Den kan være både trasig og skummel for mange. Her er et knippe bøker og filmer som uttrykker den uhyggelige og vemmelige siden av høytiden.

 

IllustrasjonsbildeThe Nightmare before Christmas – Et førjulsmareritt (film):

Tittelen på denne animasjonsfilmen er hentet fra det kjente engelske julediktet The night before Christmas (ukjent forfatter fra 1823). Beinrangelet Jack har mistet piffen. Han bor i Allehelgensaften-landet, og hver Halloween virker som den forrige. Men så forsvinner han ned i et hull og dukker opp i julelandet, og alt snur. Denne Tim Burton-filmen har for mange blitt en kultklassiker, som passer både til Halloween og til jul. Den ser barnslig ut, men kan fint sees av voksne.

 

 

 

OmslagEn julefortelling av Charles Dickens

En julefortelling er en spøkelseshistorie med et varmende julebudskap, som er så populær at den aldri har gått ut av trykk siden den først ble publisert i 1843. Vi møter den gjerrige og bitre Ebenezer Scrooge, som ikke har noe til overs for ekstra raushet og omtanke i jula. Julenatta får han da også besøk av tre ånder som viser han hvordan fordums jul, nåtids jul og framtidas jul ser ut. Denne fortellingen finnes i et uttall filmatiseringer, der Muppetenes julefortelling kanskje er den aller beste.

 

 

 

Omslag: Ingrid Dos Santos/SamlagetJul på Bukken hotell av Christian Wiik Gjerde:

Fredrik er ikke som foreldrene sine. De er høylytte og kravstore og setter ikke pris på julestemningen. Når de tar inn på Bukken Hotell i desember fordi det er oversvømmelse i huset deres, er Fredrik den eneste som hører rare lyder og som innser at noe veldig mystisk, ja, nesten uhyggelig, foregår i kulissene. En skikkelse ved navn Krampus dukker stadig opp, og det foregår noe veldig julete og veldig rart på hotellet. En kalenderbok med en god dose uhygge og spenning rundt en julefeiring som står på spill. Passer for lesere fra 9 år og oppover.

 

 

Omslag: AschehougPitbull-Terje går amok av Endre Lund Eriksen:

Jim blir terrorisert av den nye gutten i klassen: Pitbull-Terje. Han har bestemt at Jim er hans nye bestevenn, men Jim er livredd den nye kompisen sin. Oppi alt det tragikompiske er det jul, og hverken juleverksted og julegaveshopping blir det samme med Pitbull-Terje på slep. Med sånne bestevenner og en mamma som har angst blir det en mørk jul for Jim. Dette er både en humoristisk og samtidig sår fortelling om skuffelser, overgangen fra barn til ungdom og hvordan takle å ha en forelder som ikke er helt som alle andre. Anbefales for lesere fra 10 til 14 år.

 

 

 

Omslag: LydbokforlagetEn kriminelt god jul av Nils Nordberg (red.):

I denne utgivelsen er det samlet 15 svarte julefortellinger skrevet av kjente og mer ukjente krimforfattere. Blant dem finner vi Agatha Christie, Liza Marklund og Gunnar Staalesen. Når familiene samles i julestria er det ikke alltid det ender så godt, og noen kan også se sitt snitt til å tafse til seg litt av arven hvis ikke julegavene innfridde forventningene. Passer for dem som er mett på pepperkaker og marsipangris, og som kan tenke seg en litt mer blodig julekost.

 

 

Omslag: EgmontEt barn er født av Mary Higgins Clarke:

Forlaget skriver om boka: Det er 22 dager igjen til jul. Et nyfødt barn blir etterlatt på trappen til presteboligen ved St. Clement’s kirken på West Street på Manhattan. Samtidig blir en verdifull alterkalk i sølv og med en stjerneformet diamant på stetten stjålet fra kirken. To hendelser helt uten sammenheng. Men hvor tilfeldighetenes spill ville noe annet. Denne kortromanen er et stemningsfylt juleeventyr for voksne.

Boka kan leses digitalt på Nasjonalbiblioteket sine nettsider.

 

 

 

Omslag: AschehougSnømannen av Jo Nesbø:

Jo Nesbø kan kunsten å gjøre barnlig hygge til voksen uhygge. I denne kriminalromanen møter vi etterforsker Harry Hole, og en drapsmann som bygger uhyggelige snømenn i folk sine hager og som gjør årets første snøfall til sin jaktdag. Jakten på å ta drapsmannen kan gjøre at mange og enhver mister lysten på både snø og snømenn i tida farmover. Anbefales for voksne lesere som liker blod og spenning.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammBenny går berserk av Tom-Erik Fure:

Benny på 11 år elsker jul over alt, og hans julemareritt står for døra når foreldrene forteller ham at de i år skal feire jul i Syden. Det har Benny så lite lyst til at han finner på all mulig sprell for å kunne unnslippe. Tydelig inspirert av Hjemme Alene-filmene, er dette en humoristisk, halsbrekkende og underholdene historie som passer for lesere fra omtrent 10 år.

 

 

 

 

Omslag: Damm forlagPass deg for snømannen av R.L. Stine:

En perfekt blanding av grøss og julestemning for lesere fra 9 til 12 år. Jaclyn har flyttet med tante Greta til en liten landsby like under polarsirkelen. Hun hater det nye hjemstedet, her i Ingenmannsland er det ingenting å finne på. Dessuten er det noe veldig skummelt med landsbyen. Om natten høres merkelige, fæle hyl. Foran hvert hus i landsbyen står en snømann. En ekkel snømann med rødt skjerf og et dypt arr i ansiktet. Og et ondt, djevelsk smil. Det nifseste er de fæle hylene Jaclyn hører om natten. Gåsehud er en bokserie som inneholder spennende historier om ungdom og skumle saker som levende dukker, forheksede masker, spøkelser, vampyrer, mumier, kirkegårder og selvsagt noe av det ondeste av alt, hagenisser. Grøss for mellomtrinnet. (omtalen er skrevet av BS)

 

Omslag: OmnipaxSvart senker natten seg av Aleksander Kirkwood Brown:

Lucidagen var før i tiden kjent som Lussi Langnatt, kjent som årets mørkeste og farligste natt. I denne boka nærmer det seg 13. desember, og barn på skolen til Emilie begynner å forsvinne en etter en. Det er noe ondt og eldgammelt som gjemmer seg i mørket, og som er ansvarlig for forsvinningene. Dette er gysvekkende grøss som gir ordet “julestemning” en helt ny mening. Passer ikke for alle, men kun for de modigste 9-13-åringene.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammSkrekkelig jul: skumle skapninger som herjer i julen av Sveinung Lutro

I denne faktaboka blir du kjent med alt det rare og forferdelige folk har trodd på rundt jul før i tida. Jula var nemlig for mange en ganske spennende høytid, der ingen var sikre på om de kom seg helskinnet igjennom. Det hjalp selvsagt hvis man var flink til å sette ut grøt til nissen, og passet på å være snill mot juleåndene. Boka følger kalenderen, der vi blir presentert for skikker og vesener som dukket opp i advent, på julaften, og i romjula. Nokså uhyggelig illustrert. Passer for lesere fra 10 år og oppover.

 

 

Omslag: Poppeltårn forlagEnkepalasset av Anne Nyheim:

Denne boka starter med julaften, og denne oppløftende passasjen:

“Nissen er full igjen. Han har velta i garasjen. (…) Skjegget har han mista. Strikken røyk. Lysrørene i kjelleren slokner. Han ler høyt og for lenge, før latteren går over i stille gråt.” (Enkepalasset, 2020, Anne Nyheim)

Mer uhyggelig realistisk jul blir det neppe. Vi blir kjent med flere skakk-kjørte mennesker i en bygård, der livet ikke er så glansbildete som det skulle vært. Dette er en voksenbok, med mye svart humor og grell julerealisme.

Translate »