Omslag: Juritzen forlagZombieutbruddet av Robert Næss

Første bok i en spenningsserie med navn Byrået for ikke-hendelser. Telma og Tico har startet opplæring for å bli paranormale agenter, men de blir raskt kastet ut i en sak med et hissig zombievirus som sprer seg om hele Norden. En smule aktuell bok, siden vi nå har et hissig virus som driver og herjer over hele verden på ordentlig. Heldigvis blir ikke korona-smittede til zombier. Forfatteren er utdannet innen film, og det merkes i en handlingsspekket bok med høyt tempo og dramatiske vendinger. Denne var en av finalistene til boksluker-prisen i fjor.

 

 

 

Omslag: AschehougLuridiumstyven av Bobbie Peers

Bobbie Peers har også bakgrunn fra filmlaging, og skriver på samme vis som Næss actiondrevne historier, spekket med humoristiske elementer. William Wenton er verdens beste kodeknekker, men det har han ennå ikke oppdaget når vi først møter ham i denne boka. Familien hans bruker dekknavn, og bestefaren hans forsvant for mange år siden. Når han løser verdens vanskeligste kode, forstår han at han må finne bestefaren sin, og at han selv er i stor fare. Boka ble stemt fram som vinner av Bokslukerprisen i 2016 og har også vunnet Arks barnebokpris i 2015, og følges opp i fire bøker til om samme kodeknekker.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammTrollskallen av Alexander Løken

Trollskallen vant Bokslukerprisen i 2015, og er første bok i trilogien om Edvard Frost på 14 år. Han er oppvokst på barnehjem i Kristiania på 1880-tallet, har en far et sted langt til havs, og klarer seg godt i hovedstaden som løpegutt. Professor i historie, Rüdiger Wolf, har hyret ham inn til å gjøre noen oppdrag for seg, og det blir raskt i overkant spennende for Edvard. Overnaturlige vesener dukker opp, og Edvard blir promotert til assistent og blir med på en lang reise til Østerdalen for å finne svar på hvor troll kommer fra.

 

 

 

“Nå”, ropte professoren. “Løp!” Edvard bykset over fotskammelen. Han landet i en stabel av bøker og mistet fotfestet et lite øyeblikk. Lyden fra hjørnet ble høyere og høyere. Noe var på vei mot døren. På vei mot han! Edvard snublet gjennom rommet, stupte gjennom døråpningen og landet på magen. Bak han tumlet professoren over terskelen. Han smelte igjen døren i samme sekund som noe braste inn i den fra den andre siden. Det beveget seg raskt. Nå kom det tydelige lyder fra loftet rett over hodene deres. Som skrapende klør. Professor Wolf grep Edvard i skjerfet og dro han på beina. “Vi har ingen tid å miste!” ropte professoren. “Vesenet vet at enden er nær. Han begynner å bli desperat. Vi er i stor fare.” (Trollskallen)

 

Omslag: Ena forlagMot stjernene er vi ingenting av Lars Mæhle

En annerledes spenningsfortelling der det er gåter om verdensrommet som skal løses, og filosofiske spørsmål som skal besvares. Oskars mor ligger for døden, og hun vil at Oskar skal få et bedre forhold til morfaren. Hun sender dem på oppdrag for å få tak i eplejuice fra hennes barndoms gård, og med seg får de en rekke rebuser som de skal løse sammen. Morfar kan masse om verdensrommet, og gjennom søken etter kunnskap kommer de nærmere hverandre og får arbeidet gjennom sorgen og sinnet ved å miste noen de er glad i.

 

 

“Og en av få ting alt og alle har til felles, er at vi faktisk én gang har vært ingenting. Og at vi garantert vil dø og atter bli til ingenting. Mennesker, dyr og planter. Stjerner og planeter. En gang var de også null og niks.” (Mot stjernene er vi ingenting)

 

Omslag: GyldendalEn himmel full av skyer av Arne Svingen

Hovedpersonen, Henrik på 11 år, har uhelbredelig kreft og får beskjed om at han ikke har lenge igjen å leve, kanskje et år. Han lager et prosjekt for seg selv før han dør: Han skal redde verden fra klimakrisen. Han finner fort ut at da må han komme i kontakt med noen som har makt, som for eksempel statsministeren i Norge. Han har ingenting å tape, så da er det en smal sak å forsøke å smugle seg selv inn i statsministerens bolig. Med en viktig underliggende historie om verdens framtid blir det både tragikomisk og spennende å følge Henrik på hans siste ferd på jorda.

 

 

 

 

Omslag: FortellerforlagetTobie Lolness av Timothée de Fombelle

13 år gamle Tobie er en og en halv millimeter høy og bor i et eiketre. Boka starter dramatisk, der vi møter en hardt skadet Tobie som gjemmer seg i en bark-sprekk. Han frykter for livet sitt om han blir tatt til fange. Hele familien hans er jaktet på, da hans forsker-far har gjort en oppdagelse som mange i eiketreet vil ha tak i. En godt skrevet fortelling med et realistisk preg selv om alt foregår i miniatyr-samfunnet i eiketreet. Ideen til fortellingen kom fra forfatterens syn på trær som egne, grønne planeter, og med boka ønsker han å vise fram hvordan vi behandler vår egen planet. De Fombelle er i dag en av Frankrikes mest kjente barnebokforfattere, og historien om Tobie er oversatt til en rekke språk. Følges opp i boka Tobie og treets hemmeligheter.

 

 

Omslag: Cappelen DammVinterkrigen av Erika Fatland

Også denne boka har et klima-relatert tema. Den handler om vinteren som forsvant. Det skal være vinter-OL i Tromsø i Norge, og det er helt krise, fordi gradestokken viser 32 grader i desember. Vi møter Hanna på 12 år, datter av den lokale lensmannen i tettstedet Lyrdal, og hun er en langt bedre detektiv enn sin far. Hun blir kjent med den nyinnflyttede Oscar, og selv om det første møtet deres ender med at Hanna «arresterer» Oscar, så blir de etter hvert kompanjonger i detektivarbeidet rundt det mystiske været. Det viser seg nemlig at det helt garantert er menneskeskapt, og det er mennesker med skumle planer som står bak den evige sommeren.

 

 

 

Forside: AschehougVi skulle vært løver av Line Baugstø

Det begynner ei ny jente i klassen til Malin, Leona, men hun oppfører seg litt rart. Navnet hennes betyr «løve», men hun er sjenert og vanskelig å bli kjent med. Hun lyver også en del, og Malin lærer etter hvert at hun har en hemmelighet. Malin og Leona blir allikevel gode venner, men når de andre på skolen finner ut hva det er Leona skjuler, blir det vanskelig for Malin å være en god venn. Det er ikke lett å støtte en person, når så mange sier at denne personen er ekkel. Malin blir usikker på hva som er riktig å gjøre: Å følge flokken, eller å være en person andre kan stole på. En kort og godt fortalt historie om et viktig tema. Nylig kom det ut en frittstående oppfølger til denne, med tittelen Jeg er Leona.

 

 

 

Omslag: GyldendalPå omveien hjem av Vilde Kamfjord

Hele historien blir fortalt i dialogform mellom to som møter hverandre på toget. Den ene er et barn som heter Vinde, og den andre en voksen dame som heter Britt. De er begge på vei til Lillehammer, og gjennom samtalen dem imellom blir vi kjent med begge to. Teksten er illustrert, fortellingen er kort og lett å komme igjennom, men kanskje desto vanskeligere å få tak på, på grunn av dialogformen.

 

 

 

 

Omslag: Vigmostad BjørkeKodeord Overlord av Tor Arve Røssland

Fortellingen er inspirert av en sann historie fra 2. verdenskrig om en rektor på en britisk skole som laget kryssord hvor en god del militære kodeord dukket opp. Boka handler om Henry, som flytter ut av bombeutsatte London under krigen, og begynner på en skole på landet. Etter hvert blir han dratt inn i et merkelig mysterium rundt rektoren og hans kryssord, og blir selv mistenkt for å være tysk spion. Forfatteren gjort mye research i den egentlige historien, og har brukt sin egen fascinasjon for verdenskrigen fra da han selv var ung til å skrive en drivende og spennende fortelling. Til slutt i boka har forfatteren skrevet om hva som er sant og hva som er oppdiktet og hvor historien er hentet fra.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammMomo eller kampen om tiden av Michael Ende

Dette er ei bok man kan lese som både barn og voksen. Den handler om Momo som er ei jente som bor for seg selv i et forlatt amfiteater. Hun har én spesielt god egenskap, og det er at hun er så flink til å lytte. Innbyggerne som bor i landsbyen i nærheten begynner å komme til henne når de har problemer. Hun lytter på den måten at de som snakker med henne selv forstår hvordan de skal løse problemene sine og konfliktene de står oppi. En dag dukker noen grå menn opp, fra Tidssparebanken inne i storbyen. De lover menneskene i landsbyen at om de setter inn ekstra tid i banken deres, vil de få igjen det dobbelte om fem år. Flere og flere mennesker begynner å effektivisere, for å kunne sette av tid i banken, men de ser aldri tiden igjen, de får det bare travlere og travlere. Når Momo oppdager dette tar hun på seg oppgaven å dra til Tidssparebanken for å få tiden tilbake.

 

 

Omslag: Ventura forlagMilos magiske reise av Norton Juster

«Den beste boka du aldri har hørt om!» skriver forlaget. Denne boka er en amerikansk klassiker fra 1961, men er først nå blitt utgitt på norsk. Det er en fantastisk fortelling i ordets rette forstand. Milo er en gutt som kjeder seg på skolen og som syns at det meste annet også er kjedelig, men plutselig en dag finner han veien inn i Visdomslandet. Her tar han på seg et oppdrag å finne prinsessene Mål og Mening, og det blir en reise der både ordlek, lærdom og kunnskap spiller en viktig rolle. Passer godt for lesere som liker fantastiske verdener og som er glad i språk.

 

 

 

Omslag: AschehougTi kniver i hjertet av Nora Dåsnes

En helt fersk tegneserieroman om forelskelse, musikk, modenhet og vennskap. Tuva begynner i 7. klasse og gleder seg til å fortsette å bygge trehytte i skogen med sine to beste venninner. Men noen synes det er barnslig med trehytter, noen forelsker seg, og det blir mange tanker rundt hva det vil si å være moden. Nydelig tegnet og fortalt av Nora Dåsnes om å være i fasen mellom barndom og ungdom.

 

 

 

 

Omslag: AschehougMuffe tar saken av Arne Garvang

En humoristisk og samtidig alvorlig fortelling om hvorfor noen barn mobber andre, og at forklaring kan være at de ikke har det så godt hjemme. «Muffe» (Mons Ulrik Ferdinand André) oppdager ved en tilfeldighet å se skolens store skrekk, Dina, sitte og gråte med et kosedyr en tidlig morgen. Dette er såpass ukarakteristisk for Dina at Muffe bestemmer seg for å finne ut av hva som ligger bak, og begynner å lære seg noen spiontriks som gjør at han kan komme nærmere innpå henne. Han har også en tafatt og distré far, som glimter til når det gjelder som mest. Boka er kort og skrevet med en muntlig fortellerstemme, som gjør at den egner seg særlig godt til høytlesning. Lydboka er også herlig å høre på, lest av forfatteren selv, og finnes tilgjengelig på YouTube.

 

 

Translate »