Utvalg og bokbeskrivelser av barne- og ungdomsbibliotekar Marie Alming. Trykk på titlene for å bestille bøkene fra biblioteket.

 

Omslag: GyldendalNudistene av Bjørn Ingvaldsen

Det begynner en ny gutt i klassen til Rose og Sina. Han er rarere enn rarest, og det blir bare verre jo mer de blir kjent med ham. Tjodleik, som han heter, har merkelig god selvtillit til å være så rar, han skammer seg hverken for å være den eneste i klassen uten mobiltelefon eller at han er lidenskapelig opptatt av bilskilt. Han skammer seg heller ikke for å ha en nudist-familie, altså en hel familie som går rundt nakne så ofte de kan, og som omfavner det naturlige ved kroppen. Rose og Sina blir nødt til å samarbeide med denne rare gutten på et skoleprosjekt, men så dukker det et mysterium opp. Noen har stjålet alle mobiletelefonen til elevene på skolen, og skoleprosjektet til Rose, Sina og Tjodleik blir å løse mysteriet og fange tyven. Forlaget kaller boka “lett krim”, men det er de festlige karakterene som gjør denne boka interessant å lese. Boka er på 149 sider uten bilder.

 

 

 

Omslag: OmnipaxOpphavet av Torbjørn Moen

Kristoffer er 12 år gammel og havner i en spennende og mystisk rebusjakt når han finner en nøkkel i en gammel jakke på loftet. Jakka tilhører faren til Kristoffer, som forsvant da Kristoffer var 5 år gammel, og på nøkkelen er det en rebus som leder Kristoffer til nye koder som må løses. Han havner utfor skurker og spioner, pistoler, hemmelige rom og mørke parkeringshus før han er i nærheten av noe svar på den største gåten av dem alle: Hvor ble det av faren hans i alt mylderet? Dette er en lettlest og spennende bok på 171 sider uten bilder. Trollfabrikken er en frittstående oppfølger.

 

 

 

Omslag: GyldendalOver grensen av Maja Lunde

Vi møter Gerda og broren Otto i Norge i 1942. Foreldrene har skjult to jødiske barn, Sarah og Daniel, i kjelleren, og er blitt arrestert av nazistene. Nå blir det opp til barna å komme seg i sikkerhet, og de bestemmer seg for å ta ut på den lange veien til Sverige, for å kanskje finne en trygg havn der. Nazistene er hakk i hæl på dem hele tida, og spenningen holdes oppe til siste slutt. Kapitlene er korte og slutter ofte på et høyt spenningsnivå i teksten (såkalte «cliff hangers»). Boka er på 165 sider uten illustrasjoner. Historien er filmatisert under tittelen Flukten over grensen.

 

 

 

 

Forside: AschehougVi skulle vært løver av Line Baugstø

Det begynner ei ny jente i klassen til Malin, Leona, men hun oppfører seg litt rart. Navnet hennes betyr «løve», men hun er sjenert og vanskelig å bli kjent med. Hun lyver også en del, og Malin lærer etter hvert at hun har en hemmelighet. Malin og Leona blir allikevel gode venner, men når de andre på skolen finner ut hva det er Leona skjuler, blir det vanskelig for Malin å være en god venn. Det er ikke lett å støtte en person, når så mange sier at denne personen er ekkel. Malin blir usikker på hva som er riktig å gjøre: Å følge flokken, eller å være en person andre kan stole på. En kort og godt fortalt historie om et viktig tema. Boka er på 141 sider og uten bilder. Nylig kom det ut en frittstående oppfølger til denne, med tittelen Jeg er Leona.

 

 

Omslag: AschehougLars er LOL av Iben Akerlie

En viktig og humoristisk fortalt bok om hvor vanskelig det kan være å være barn, enten man er helt vanlig jente eller en gutt som er annerledes. Amanda har gledet seg til å være fadder for en søt liten førsteklassing, men så får hun den nye gutten i klassen i stedet, Lars, som har Downs syndrom. Når hun selv prøver så hardt å passe inn og bli populær, er dette en veldig stor utfordring. Allikevel finner Lars og Amanda fram til et vennskap, men når det å bli populær frister som mest gjør Amanda noen ukloke valg og svikter sin nye venn. Den neste store utfordringen blir derfor å finne tilbake til de verdiene Amanda vil stå for, og å finne tilbake til et gryende vennskap med en gutt som ikke er som alle andre. Boka er på 230 sider uten illustrasjoner. Denne passer godt til høytlesning og som samtalebok i en klasse.

 

 

 

Omslag: ZeppelinMax Modig-serien av Marcus Emerson

Serien er så langt på tre bøker, og her møter vi anti-helten Max. Han er den helt ordinære gutten som ved tilfeldigheter har havnet på skolen for barn med superheltkrefter. Max prøver som best han kan å skjule at han ikke har spesielle evner, i en heseblesende blanding av fjas og action. Og så blir Max innimellom reddet av en god porsjon flaks. Passer godt for lesere som liker Agent Elvin Griff og Miles og Niles-bøkene. Bøkene er gjennomillustrert og på rundt 300 sider.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammBuffy By er talentfull av Ingeborg Arvola

Buffy går i 6. klasse på Refstad skole og er ei fattig jente i rike Oslo. Hun kan ikke delta i bursdager, fordi hun aldri har penger til gave. Hun spiser dvask rosenkål til lunsj og knekkebrød til middag. Allikevel er hun ei festlig jente med masse pågangsmot, og i denne boka er hun på jakt etter noe hun er skikkelig, skikkelig flink til. Det viser seg at det er slalåm, en ikke helt billig sport. Så da må Buffy finne en måte å drive med slalåm som er gratis. Den er morsomt skrevet fra Buffys perspektiv, med et snev av alvor som ligger under. Buffy er den nye Pippi i barnelitteraturen. Bok er på 254 sider med illustrasjoner. Historien om Buffy kan vi lese videre om i Buffy By er inspirert.

 

 

 

 

Omslag: Vigmostad og BjørkeIngenlund-bøkene av Jessica Townsend

En fantasy-serie som passer for de som liker Harry Potter, blir det sagt. Vi møter Morrigan Kråkh som er et forbannet barn. Det betyr at hun skal dø når hun fyller 11 år, og den dagen nærmer seg. I siste liten blir hun reddet av Jupiter Nord som tilbyr henne en opptaksprøve til Det Vidunderlige Selskap i den skjulte byen Ingenlund. Dét er det imidlertid ikke alle som er så glade for, og for Morrigan blir veien videre både utfordrende, farlig og full av fristelser. Dette er en fantasifull og oppfinnsom serie som passer for de som liker spenning og å drømme seg bort i andre verdener. Første bok i serien heter Morrigans forbannelse og er på 411 sider med tett skrift, uten bilder.

 

 

 

Omslag: AschehougKnirkerne av Tom Fletcher

En fantastisk, morsom og grøssende fortelling om vesenene som knirker og lager lyder i huset ditt om natta. Vi skal til Fjertingby, en helt normal og ganske kjedelig by, der vi møter Lucy som våkner en dag til at moren og faren hennes er sporløst forsvunnet. Skoene deres står igjen i gangen, alle tingene deres er igjen i huset, men foreldrene er ikke å se. Det går heller ikke an å få tak i noen andre voksne, alle barna i byen har plutselig mistet foreldrene sine, onklene og tantene sine og besteforeldrene sine. De må finne sammen og løse mysteriet med hva som har skjedd med de voksne. Det blir en grufull og spennende reise. Boka er på 343 sider med fine illustrasjoner og stor skrift.

 

 

 

 

Omslag: GyldendalApollo av Bjørn Ingvaldsen

Bestefaren til Georg forteller en historie som er for god til å ikke være sann. En superhemmelig historie som ingen har fått høre før nå. Bestefar forteller fra den tida han selv var 10 år i 1967 og hans to onkler som er lidenskapelig opptatt av modelltog ender opp med å hjelpe amerikanerne med å komme seg til månen. Boka er morsom, historien original, og det finnes en hel del gøyalt for voksne lesere så vel som for barna. Boka er på 224 sider uten illustrasjoner.

 

 

 

 

Fakta

Omslag: EnaRotter – verdens verste beste dyr av Marit Nicolaysen

Rotta er et lite dyr med et dårlig rykte, og det ønsker forfatter Marit Nicolaysen å gjøre noe med. Hun har også skrevet bokserien om Svein og Rotta. I denne boka, som er fargerikt og festlig illustrert, lærer vi om hvilket fantastisk lite vesen rotta faktisk er. Den lange halen som mange synes er ekkel, gir rotta utrolig god balanse, den har ører som kan høre ultralyd, og tenner som kan gnage gjennom betong. Rotter er sosiale dyr, og kan trenes til å gjøre det meste en hund kan. De brukes i dag blant annet til å finne miner, eller blir trent til å lukte etter sykdommer hos mennesker. De hjelper også til med å lukte etter ulovlig smuglede dyr som befinner seg inne i konteinere der bare små rotter kan snike seg inn.

 

 

 

Dyr som gjemmer seg av Line Renslebråten

For alle som liker myldrebøker og å lære litt om dyr samtidig. I denne store og lettleste faktaboka blir vi presentert for forskjellige dyrearter som er supergode på å gjemme seg, enten ved hjelp av kamuflasjefarger, at de etterligner naturen rundt seg eller at de etterligner andre dyr. Boka er full av fargerike bilder der leseren kan lete etter dyr og insekter.

 

Omslag: SamlagetDyras beste sjekketriks av Malin Hellebø

I denne morsomme og gjennomillustrerte boka blir vi bedre kjent med hvordan forskjellige dyr skaffer seg en kjæreste. Noen fisker lager kunstverk i sanden for å tiltrekke seg en make, noen snegler lager slim som smaker godt for å vise at de er tilgjengelige for andre snegler, og noen aper synger duett med hverandre for å finne ut om de passer sammen. Boka består av korte kapitler om forskjellige dyr, og er formidlet på en lettfattelig og morsom måte.

 

 

Tett på insekter og småkryp av Jannicke Wiik-Nielsen

I denne foto-boka er bilder av insekter forstørret opp til 10 000 ganger. Fire av fem dyr på jordkloden er insekter, og mange av dem ser nokså skumle ut når de blir forstørret på denne måten. Flere av dem har også levd på jorda i mange millioner år, og uten dem kan ikke vi mennesker overleve, rett og slett. Boka er full av fotografier og korte tekster som viser og forteller om bananfluer, bier, lopper og sommerfugler og mange flere små kryp.

 

 

 

Tegneserier

Omslag: GyldendalDette var pakten vår av Ryan Andrews

Tegneserieroman. Seks gutter fra en liten landsby i fjellene lager en pakt. De vil følge papirlyktene som hver høst blir satt ut i elva, og som legenden sier blir til stjerner å himmelen. Guttene tar syklene fatt og følger lyktene for å se om dette faktisk stemmer, men en etter en faller de fra, og til slutt er det bare Ben og Nathaniel igjen. Og det de oppdager er en fantastisk verden av troll, isbjørner og hekser. De finner også et nytt vennskap til hverandre som ikke var der tidligere. En nydelig tegnet og fargelagt bok om livets mysterier, gruppedynamikk og fabler.

 

 

 

 

Omslag: GyldendalHeksene (tegneserieformat) av Roald Dahl og Penelope Bagieu

Heksene av Roald Dahl står seg fortsatt, men har nylig kommet i en oppgradert tegneserieutgave der tegner og forfatter Penelope Bagieu har tatt seg noen kreative friheter med fortellingen. Hun har selv sagt at hun opplevde bestemoren som hovedpersonen i Roald Dahls fortelling, og hun har derfor flyttet fokus nærmere på henne i denne versjonen, og lagt til noen nye karakterer. Fortellingen passer for lesere som liker spenning, kjipe skurker og tøffe, små helter.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammArtemis Fowl (tegneserieformat) av Eoin Colfer og Andrew Donkin

Den kriminelle mesterhjernen Artemis, av noen kalt geni, av andre vidunderbarn, er 12 år gammel og oppsatt på å gjenopprette sin families formue. Han vet en rekke ting som vanlige mennesker ikke vet, blant annet at det finnes gnomer og alver og andre underjordiske i verden. Artemis vil finne veien til deres rike og dermed vil hele verden huske hans navn, og første skritt på veien er å finne en eldgammel bok og så klare å knekke koden til språket gnomisk. Deretter setter han seg fore å kidnappe en alv, for alvene sitter nemlig på store rikdommer, som Artemis er veldig interessert i å få kloa si i.

Translate »