I barneavdelingen i Øvre Eiker bibliotek har vi nå delt inn de lettleste bøkene i tre nivåer. Slik skal det bli lettere å finne riktig bøker til riktig leser. Har du barn som er i ferd med å lære seg å lese, eller som har nytte av kortere bøker med bilder til, er det mye bra å finne i lettlest-hylla. Her er et lite utvalg.

Er du spesielt interessert i bøker om skolestart? Ta en titt på Bokbamsens litteraturside!

Lesestart – for deg som skal begynne å lese selv (rød prikk)

Disse bøkene har få linjer per side, bilder på hver side, og er korte. Lesesel-bøkene til Gyldendal, som tidligere het Lesestart, finnes her. Det gjør også Løveunge-bøkene til Cappelen Damm. Se etter rød prikk hvis du har barn som akkurat begynner å lære seg å lese.

Omslag: Cappelen DammFlaut av Kari Stai

Jon blir med pappa i svømmehallen, men han er redd for sklia. Det er definitivt ikke pappa, som lover Jon gull og grønne skoger bare han prøver sklia én gang. Jon prøver å gjemme seg unna, men så skjer det noe som gjør at både pappa og Jon får et nytt syn på sklia. Kari Stai har også laget og tegnet bøkene om Jakob og Neikob.

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammOmslag: Cappelen DammHvem i havet? og Hvem i skogen? av Lise Dragland

Morsomme gåter og ordspill om dyr som bor i skogen og under vann. For å forstå humoren krever det litt språkforståelse, men bildene her er til god hjelp. Én setning per side.

 

 

 

 

Omslag: GyldendalNora faller av Anna Fiske

Nora og Iben leker med ball, men selvfølgelig kaster de så høyt at ballen havner på taket på et hus. Hva skjer når Nora klatrer opp på taket for å få tak i ballen? Veldig enkel tekst for de aller ferskeste leserne, og med morsomme bilder i god Anna Fiske-stil. Én setning per side.

 

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammEnsom hund av Carin Wirsén

Alma og Egon finner en hund som er blitt forlatt ved buss-stoppet utenfor huset deres. Hva skal de gjøre? Alma elsker hunder, og vet at hunden ikke kan bli sittende ute alene og fryse. På halsbåndet står det et telefonnummer, men Alma har ikke lyst til å ringe, hun har lyst til å beholde hunden selv. I denne fortellingen er det litt flere linjer, og noen snakkebobler med tekst.

 

 

 

 

Lettlest – for deg som kan lese litt, men fortsatt ønsker korte og enkle tekster (blå prikk)

Disse bøkene har fortsatt mange bilder, men litt mer tekst per side. Teksten er stor, med mye luft mellom linjene. Her finner du Leseløve-bøkene til Cappelen Damm, Hvit Lesehest fra Aschehoug og Lesebra-serien til Gyldendal, blant andre.

Omslag: AschehougLena farger håret av Ida Jackson

Lena er ei festlig jente med en sterk personlighet. I denne boka kommer hun på at hun vil farge håret lilla, og så må hun og bestevennen finne alle ting som er lilla som de kan hive i en gryte for å lage skikkelig lilla-farge. Men håret blir ikke fullt så fint som det Lena hadde tenkt seg. Det finnes flere fortellinger om Lena og hennes krumspring, og de er festlige å lese både for voksne og barn.

 

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammLekkerbisk av Eldrid Johansen

Bjørnar har en liten valp som heter Hjalmar, og valpen er veldig glad i mat. Han spiser alt han kommer over, også gammel mat på gata. Og han nøyer seg ikke med det som folk har kastet fra seg, han begynner også å stikke av med mat rett fra menneskers hender. En søt og samtidig alvorlig fortelling om hvordan det kan være å ha en valp, og hva man må passe på.

 

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammKatt forsvunnet av Helena Bross

Kevin og Dina er venner og liker å leke detektiver. I denne historien kommer de over en Savnet katt-lapp på butikken, og dermed begynner de å etterforske hvor katten har blitt av. Det blir både spennende og litt skummelt før de klarer å løse mysteriet med hvor katten har blitt av. Og i samme slengen finner de mer enn de lette etter.

 

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammDrømmehesten av Marliese Arold

Denne boka består av flere fortellinger om hester. Fortellingene er korte og illustrert, og passer godt for dem som liker hester og som ikke vil lese så mange sider av gangen. Tilhører en serie med lettleste bøker med serietittel Lesepirater.

 

 

 

 

 

Omslag: GyldendalRampete Robin og fotballfantomet av Franscesca Simon

Fortellingene om Rampete Robin finnes i lettlest-utgaver, og i denne drømmer Robin om å bli proff fotballspiller. Men dessverre må han sitte på skolebenken hele dagen. Plutselig skal det trekkes en heldig vinner som får lov til å dra på kamp mellom Jubelgutta og Manchester United. Og når Robin ikke vinner den billetten, begynner hans rampete side å dukke opp.

 

 

 

 

 

Lettlest pluss – for deg som begynner å få flyt i lesingen (grønn prikk)

Disse bøkene har mer tekst per side, og flere sider uten bilder. Historiene er mer kompliserte, og det krever mer oppmerksom lesing for å få med seg alt. Samtidig er bøkene korte, og noen bilder gir hjelp og pauser underveis i lesingen.

Omslag: Cappelen DammVerdens verste lærer av Petter Lidbeck

Karin er lærer, men hun hater barn. Det skal begynne tre nye elever i klassen hennes, og hun bestemmer seg for å gjøre livet så surt og ekkelt for dem som for alle de andre elevene hun har. En etter en knekker de under Karins ondskapsfulle planer, men den siste eleven viser seg verre å knekke enn hun hadde trodd. Og når hun endelig får det til, blir det allikevel ikke sånn som hun hadde tenkt. En humoristisk og fantasifull fortelling om ondskap og godhet. Innholdet passer for eldre lesere (10-15 år) som ønsker korte og enkle tekster.

 

 

 

Omslag: AschehougKyssefabrikken av Unni Lindell

De røde lesehestene handler om forelskelse og ung kjærlighet, og der er Unni Lindell en dreven forfatter. I denne boka møter vi Ella som følger med på den nye nabogutten, Eno. Alle syns han er så kul, og alle jentene er forelska i ham. En dag Ella følger etter ham drar han til en gammel, nedlagt fabrikk og møter vennene sine der. En bok om hemmeligheter, yrende forelskelse og kyssing. Boka har stor og fet skrift.

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammSkituren av Sidsel Jøranlid

Anders og Khalid er gode venner. Anders elsker å stå på ski, men Khalid har aldri lært seg det, så når det nærmer seg skidag på skolen, bestemmer Anders seg for å gi vennen sin et kurs. I starten går det bra, men en kveld er Anders uheldig og skader foten på skitur. Klarer Khalid å redde ham ut av skogen før det går skikkelig galt? En historie om omsorg og vennskap, med fine illustrasjoner og ikke alt for mye tekst på hver side.

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammHunden av Sverre Knudsen

Robert og pappa skal på Sydentur til Kanariøyene. Der blir de kjent med Marianne og Margrete, og på en kveldstur i en liten landsby hører de en hund som sitter og uler så fælt. Det virker ikke som den har det så bra inni buret sitt, så pappaen til Robert bestemmer seg til slutt for å sette den fri. Men hvordan skal det gå, med eierne til hunden? En fin fortelling om nye tradisjoner, vennskap og dyrevern. Boka har en del tekst, og noen illustrasjoner, og passer for lesere fra 8 år og oppover.

 

 

 

 

Omslag: AschehougLinnea og kastanjeprinsen av Kjersti Scheen

Det er høst, og Linnea syns ikke hverdagen er så god. En dag går hun forbi et stort kastanjetre og finner en mystisk lapp inni ei nøtt. Etter hvert finner hun flere. Alle lappene ber om hjelp. Linnea begynner å undersøke hvem det er som skriver lappene og om hun kanskje kan redde dem, men hun føler seg ikke så veldig tøff når hun må spionere på folk og finne på unnskyldninger for å komme seg inn i blokka ved siden av kastanjetreet. Stor og fet skrift ispedd fargerike illustrasjoner.

 

 

 

 

Lettlest fakta

Det er mange nye lesere som liker å lære ting, som er nysgjerrige og spesielt opptatt av et tema. Da kan de enkle faktabøkene være en god inngang til litteraturen. Her er noen gode faktabøker for de aller ferskeste leserne.

Omslag: Cappelen DammNorgeshistorien på 1-2-3 av Cecilie Winger

På 50 sider med fargerike tegninger fortelles norgehistorien i korte og brede trekk. Det begynner med istid og strekker seg fram til vår tid, og hver epoke inneholder “dagens gjest” der vi blir kjent med en innbygger fra denne tiden. Inneholder en del tekst og faktabokser, og passer derfor for dem som kan lese litt fra før.

 

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammKrigere av Steffen R.M. Sørum

For de som er interessert i historie, men syns det er aller mest spennende med krig, så passer denne boka godt. Fortalt med mye humor blir vi kjent med krigere fra forskjellige tider og forskjellige deler av verden, fra Egypt flere tusen år før vår tidsregning til franske tempelriddere fra Middelalderen. Boka har fine og fargerike tegninger, og lett og luftig tekst, og passer derfor for lesere som kan lese litt selv.

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammHvilket dyr? av Jenny J. Jacobsen

I denne helt enkle boka møter vi forskjellige dyr og blir kjent med deres egenskaper gjennom spørsmål og svar – Hvilket dyr sover mest? Hvilket dyr brøler høyest? Boka inneholder fotografier av dyr og lite tekst, og passer for de som er i startgropa på lesefronten, og som liker å lære om forskjellige dyr.

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammUtdødde skrekkdyr av Henning Røed

En bok av det enkleste slaget som presenterer oss for dyr som en gang har vandret på jorda. Passer for alle små som elsker dinosaurer og andre forhistoriske vesener, og som syns det er spennende å se hvor skrekkelige de var. Boka har én linje per side og passer for de som skal lære seg å lese.

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammJesperpus og reven av Hanne Kristin Rohde

Det er flere bøker om katten Jesperpus, som er en ekte katt, og som vi blir kjent med i korte fortellinger med bilder til. Jesperpus er kongen i skogen, men noen ganger møter han på fremmede dyr som er litt større enn ham selv. Og når Jesper møter på en rev havner han i en aldri så liten kattepine. Boka har fargerike bilder og stor og luftig tekst, og bakerst i boka er det små faktabokser om katt. Passer for lesere som kan lese litt.

 

 

 

 

Omslag: GyldendalLes mer om-serien til Gyldendal

Tidligere het denne serien Topp fakta, og disse bøkene (både de gamle og de nye) er ypperlige å starte med for lesere som er nysgjerrige på verden rundt seg. Bøkene er godt illustrert, og har enkel og stor tekst, ispedd faktabokser. De har litt forskjellige nivåer, men passer best for helt ferske lesere til de som har kan lese litt.

 

 

Translate »