Humoristiske bøker

Omslag: AschehougJeg er så jævla easy going – Jenny Jägerfeld

Joanna er 18 år og har en hjerne som et tivoli i høysesong, en analog twitter. Eller ADHD kan man også kalle det. Så lenge Joanna tar medisin, er det ikke noe særlig problem. Men når pengene hun tjener på å selge kondomer som er utgått på dato ikke strekker til, trøbler hun det skikkelig til for seg. Selv det å bli truet på livet er ingenting sammenliknet med det å være forelsket i Audrey. Historien om Joanna er heftig, ekspressiv, street smart, skarp, hard og fartsfylt. (Forlagets omtale)

 

 

 

 

Omslag: AschehougCompis – Hasse Hope

Året er 2057, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil har laget verdens første 100 % menneskelignende robot, som skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men ting blir ikke helt som forventet. Det viser seg nemlig at roboten er tidenes største nerd, så nerd at ingen vil bli venn med den. Da forskerne innser at kulhet ikke kan programmeres, bestemmer de seg for at den må læres opp på gamlemåten. Derfor ender COMPis opp på Oslos kuleste skole sammen med skolens kuleste fyr. Roboten må lære seg å bli kul, og det kjapt. Dette er scifikomedie og fremtidsdrama, og en dystopi om vennskap og hva det egentlig vil si å være kul. Fantasy for ungdomstrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS)

 

 

 

Omslag: GyldendalPrimitive pungdyr – Arne Svingen

Dick har bestemt seg for å sette rekorden over alle rekorder. Han skal bli den mest negative personen i verden. Ideen er både nyskapende, genial og ikke minst utrolig vanskelig å gjennomføre. Dick, Jønna og Vilde opplever noen dager som nesten forandrer menneskeheten. Dette er en humoristisk fortelling om store ideer, møter som ikke skal finne sted og en fest som blir historisk. (Omtalen er utarbeidet av BS)

 

 

 

 

Omslag: GyldendalPerfekt ondskap – Arne Svingen

Skage er en gutt med en plan. Hans oppfatning er at om det ikke finnes ondskap i verden, finnes det heller ikke godhet, og han er mer enn villig til å ta på seg oppgaven. Han er kreativ, dreven og ser løsninger der andre ser problemer, og vil gå langt for å stikke kjepper i hjulene for andre. Da det flytter inn en røyker ved navn Mathea i leiligheten under Skage setter han straks i gang med å pønske ut en plan for å få henne kastet ut av bygget. Men så tar alt fyr, og Skage må gå lenger inn i ondskapen enn noen gang for å fortsette å holde balansen. (Omtalen er utarbeidet av BS)

 

 

Les boka – se filmen

Omslag: KaggeMoxie – Jennifer Mathieu

Vivian Carter er lei av skolens ledelse som ikke tror at gutta på fotballaget kan gjøre noe galt. Hun er lei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra gutta. Men mest lei er hun av å være den som alltid gjør det som er riktig og det som forventes av henne. Da moren til Vivian var på hennes alder var hun en tøffing, hun var punker og Riot Grrrl, og lagde opprørske fanziner. Dette inspirerer Vivian til å danne Moxie, en feminist-fanzine som hun distribuerer anonymt på skolen. Hun må rett og slett gjøre noe, få ut litt damp. Responsen vokser, og Moxie blir snart et begrep. Etter hvert blir Vivian kjent med jenter på skolen på tvers av klikker og plass på popularitetsskalaen, og hun skjønner at hun rett og slett har startet en revolusjon. Det er på tide å slåss. Jentene gjør opprør, de står opp for sine rettigheter. (Omtalen er utarbeidet av BS)

 

 

 

Omslag: GyldendalDødslekene – Suzanne Collins

Capitol er den velstående høyteknologiske hovedstaden i staten Panem. Byen er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Capitol styrer og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd ved å tvinge dem til å sende en gutt og ei jente mellom 12 og 18 år til de årlige sultelekene, en kamp på liv og død, direktesendt på tv. I den fattigste av provinsene bor 16 år gamle Katniss Everdeen. Hun har en lillesøster på 12 år, Prim, som hun prøver å beskytte så godt hun kan. Da Prim blir trukket ut til å delta i sultelekene bestemmer Katniss seg for å ta hennes plass for å redde henne. Det er det samme som å undertegne sin egen dødsdom. Fra nå av er det om å drepe eller bli drept. Det er bare en vinner. Historien er en blodtørstig variant av Robinson-ekspedisjonen, reality-tv med livet som innsats, men det er også en kjærlighetshistorie og et sterkt kvinneportrett. (Omtalen er utarbeidet av BS)

 

 

 

Omslag: GyldendalHvis du bare var min – Jenny Han

Lara Jean skriver kjærlighetsbrev til alle guttene hun noen gang har vært forelsket i og oppbevarer dem i en skoeske under sengen sin. Kjærlighetsbrevene skal aldri sendes; hun skriver dem så hun kan slutte å være forelsket. En dag kommer hun på skolen, og en av guttene hun har skrevet et kjærlighetsbrev til, Peter, kommer bort til henne. Han beklager seg, men sier at han ikke er tiltrukket av henne. Lara Jean forstår ingenting, men når hun kommer hjem ser hun at brevene er forsvunnet, og at noen tilsynelatende har stjålet dem og sendt dem til guttene i posten. Ting blir komplisert når en gutt hun fremdeles har følelser for tar kontakt med henne. (Omtalen er utarbeidet av BS)

 

 

 

Omslag: Cappelen DammEt hull om dagen/Hull – Louis Sachar

Stanley Yelnats (leses like lett baklengs) blir uskyldig dømt, for tyveri, til et opphold på en “leir” som tar imot kriminell ungdom. Her må han og de andre fangene grave hull i bunnen av en uttørket innsjø. Han møter og blir venn med den mystiske gutten Zero, og sammen rømmer de fra tyranniet og meningsløsheten i leiren. De vandrer over den uttørkede innsjøen, og sammen finner de både løsningen på forbannelsen som har ligget over Stanleys familie i mange generasjoner, og hvorfor innsjøen er uttørket og fangene må grave hull. De slemme får sin velfortjente straff, og Stanley og Zero blir gjenforent med sine familier. Fortellingen trekker tråder fra fortiden til de opplevelsene guttene går igjennom. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

 

 

 

Omslag: GyldendalMirakel – RJ Palacio

August er ti år gammel, og født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. Til nå i livet har han gjennomgått tjuesju operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Livet har vært trygt, han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men nå, når han skal starte i femte klasse, har foreldrene bestemt at han skal begynne i vanlig skole. Halloween er den beste dagen i året, tenker August. Da ser han ut som alle andre barn. De 364 andre dagene i året, opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen blant mange fremmede jevnaldrende. Som ventet blir overgangen til skolehverdagen tøff. Han møter både bøller, venner, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje. August er en tapper, smart, sårbar, morsom og modig gutt. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

 

 

 

Interessevekkende bøker (sakprosa)

Omslag: Cappelen DammSapiens (tegneserie) – Yuval Noah Harari

For 100.000 år siden fantes det minst seks menneskearter på jorden. I dag er det bare en. Oss. Homo Sapiens. Hvordan lyktes vår art i kampen om dominans? Hvorfor gikk våre forfedre sammen for å danne byer og riker? Hvorfor begynte vi å tro på guder, nasjoner, menneskerettigheter, penger, bøker og lover? Og hvordan ble vi slaver av byråkrati, rutetider og forbrukersamfunn? I «Sapiens» tar Yuval Noah Harari for seg menneskehetens historie. Med sin kunnskap innen biologi, antropologi, paleontologi og økonomi, utforsker han hvordan strømningene i historien har formet samfunnet vårt, dyr og planter og selv vår personlighet. Har vi blitt lykkeligere gjennom historien, og kan vi noen gang frigjøre atferden vår fra våre forfedre? Denne utgaven er i tegneserieformat. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

 

 

 

Omslag: SamlagetSom ein bror – Alfred Fidjestøl

Den berømte sjimpansen Julius blei fødd i 1979 i Kristiansand Dyrepark. Mora angreip han, og for å redde livet hans fekk han vokse opp hos to menneskefamiliar. Dette er historia om heile Noregs favorittdyrekjendis og korleis det gjekk med han når han måtte flytte inn til menneska. Til slutt kjempa han seg tilbake til sjimpansane og klarte å bli leiar for sjimpanseflokken i Dyreparken. Menneska han ein gang budde med ser framleis på han som ein bror. (Omtalen er utarbeidd av BS.)

 

 

 

Omslag: FontJeg er Zlatan – Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic er en av verdens beste og mest myteomspunne fotballspillere. Han har vunnet åtte ligagull på rad med storklubber som Ajax, Inter, Juventus, Barcelona og Milan. Men han gir ytterst sjelden intervjuer. I samarbeid med den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz har Zlatan skrevet en usedvanlig åpenhjertig og spennende selvbiografi – om barndommen i innvandrergettoen Rosengård utenfor Malmö hvor han vokste opp med fattige foreldre fra Bosnia og Kroatia, om vennskap og fiendskap, om storlagene han har spilt på, om stjernestatus og familieliv, og om pengegalskapen i internasjonal fotball. Dette er ikke en bok man trenger å være opptatt av fotball for å bli bergtatt av. Skrevet med en prosa som sparker og sprudler og smeller, er dette en bok som henvender seg til alle som er interessert i å lese en moderne Askepott-historie om fattiggutten fra Malmö som ble en av verdens rikeste om mest myteomspunne superstjerner. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

 

 

 

Omslag: AschehougAnne Franks dagbok – Anne Frank

Ingen skildring av en jødisk families skjebne under annen verdenskrig har vel nådd ut til så mange mennesker som Anne Franks dagbok. Den unge pikens beretning om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene, er blitt en klassiker.

Denne nyoversettelsen inkluderer partier som har vært utelatt i tidligere utgaver og fører oss enda dypere inn i Anne Franks verden. Hennes helt særegne skrivestil gir et nyansert og nært innblikk i tanker og følelser, drømmer og lengsler – og forventninger til fremtiden. (Omtalen er utarbeidet av forlaget)

 

 

 

Omslag: GyldendalThird Culture kids: å vokse opp mellom kulturer – Aon Raza Naqvi (red.)

Mange barn og unge vokser opp mellom to kulturer. I denne antologien forteller 30 personer sine historier, bekjennelser, kunstuttrykk og kloke ord som til sammen skaper et portrett av et flerkulturelt Norge. Historiene viser hva flerkultur er og hvordan den arter seg. Her blir det å vokse med flere kulturer satt på dagsorden og synliggjør hvordan det er å vokse opp med en kultur hjemme og en annen utenfor hjemmet. Bidradagsyterne er fra ulike rollemodeller inn felt som mote, musikk, litteratur og samfunnsdebatt som f.eks.: Leo Aikic, Faten Madhi Al-Hussain, Zeshan Shaker, Jonis Josef, Karpe Diem med flere. Dette er en bok for dem som savner forbilder med liknende bakgrunn og hudfarge, samt for dem som er nysgjerrige på hvem den nye generasjonen med nordmenn er. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

 

 

 

Omslag: KaggeIkke vær redd – Anne Gunn Halvorsen

Forfatteren har intervjuet unge fra hele Norge for å høre hva de er redde for, og hva de gjør når det blir for mye uro, stress og bekymringer. Det er nok å bekymre seg over for de unge – pandemi, klimaendringer, sviktende venner og feil studievalg. Et knippe eksperter, blant annet innen psykologi og biologi, kommer også til orde for å kaste lys over temaene. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

 

 

 

 

 

Omslag: Cappelen DammNattafortellinger for rebelske jenter – Elena Favalli

Denne samlingen består av utfordrende nattafortellinger, inspirert av livet og eventyrene til 100 ekstraordinære kvinner som har utmerket seg i samfunnet på en eller annen måte. Det er sterke jenter i alle aldre, noen av disse kjenner man fra før, andre er mer ukjente. Her kan man blant annet lese om kvinnelige aktivister, matematikere, flyvere, modeller, oppfinnere, presidenter, forfattere, dronninger, politikere, pirater, dataforskere, idrettsutøvere, musikere, dansere og mye mer. Hver historie i boka beviser at tro kan forandre verden og at det er viktig å leve et liv fylt av lidenskap, nysgjerrighet og sjenerøsitet, samt at alle har rett til å være lykkelige og utforskende. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

Translate »