I år er det 80 år siden 2. verdenskrig brøt ut i Norge, og det er 75 år siden freden kom. Krigen er et populært emne å lese om både for barn og voksne, og det skrives fortsatt fortellinger med krigen som forgrunn eller bakteppe. På denne lista har jeg samlet forskjellige bøker som passer for barn og ungdom med 2. verdenskrig som emne.

 

Omslag: Ena forlag9. april 1940/8. mai 1945 av Jon Ewo: Jeg vil bruke litt plass på akkurat denne boka, ikke bare fordi den er helt ny, men også fordi den gir et uvanlig innblikk i to historisk viktige dager for Norge. Jon Ewo har sagt at han trodde historien om 8. mai ville bli en kjedeligere historie enn den om 9. april, men der ble han overrasket. Og kanskje er dét det beste med denne boka, at også vi lesere kan bli utfordret på våre inntrykk av at frigjøringsdagen bare var fryd og gammen og lykke fra ende til annen, der norske helter ble hyllet og de fæle nazistene fikk som fortjent.

Det er uvant å lese en historiebok som går så nært innpå kun én dag, og det kan virke litt forvirrende til å begynne med, siden fortellingen hopper fra sted til sted og vi møter mange forskjellige mennesker, men dette blir også styrken i boka. Ewo skriver komprimert og enkelt om virkelig store øyeblikk, og hvert besøk blir stående som et fotografi, et kort og høyst levende innblikk i her og nå for dette mennesket. Gjennom å gå inn i tankene på menneskene han skildrer blir det tydelig for leseren hva slags følelser som sto på spill i disse dagene. Jeg vil særlig berømme Jon Ewo for å dra fram tyskerjentenes opplevelse av frigjøringen, en del av norsk krigshistorie som det sjelden dveles ved. Når man først blir vant med stilen, er denne boka en helt utrolig leseropplevelse, som gjennom knappe tekster gir et enormt bilde av kompleksiteten rundt 2. verdenskrig i Norge, og ikke minst rundt det å være menneske i en krisetid. Boka er tiltenkt unge lesere, men har absolutt noe å tilby de godt voksne også.

 

Omslag: Cappelen DammJenta i veggen av Lena Lindahl: Biografi for ungdom om den jødiske jenta Betzy, som vokser opp i Trondheim på 1920-tallet, og befinner seg i byen når nazistene okkuperer Norge under 2. verdenskrig. Hun opplever hvordan det stadig blir vanskeligere å være jøde etter hvert som krigen skrider fram, og går til slutt til det dramatiske skrittet å gjemme seg på et bittelite spesiallaget rom inne i husveggen til en god venn av henne. Som den eneste i sin familie overlever hun krigen og lever til alderdommen tar henne i 2004. I denne biografien får man ikke bare høre den utrolige historien om Betzys skjulested, men lærer også om hvordan krigen trappet seg opp og hvorfor det gikk så hardt utover jødene. Passer for lesere på ungdoms- og videregående skole, og kan så vel leses av voksne.

 

Omslag: Vigmostad BjørkeKodeord Overlord av Tor Arve Røssland: Denne romanen er inspirert av en sann historie om en rektor på en britisk skole som ble anklaget for å være spion under krigen, fordi han laget kryssord hvor en del militære kodeord dukket opp. I boka møter vi Henry, som er en engelsk gutt som bor i London under 2. verdenskrig, men som sammen med veldig mange andre barn blir utplassert på landet, fordi det ble ansett å være tryggere å være der enn i bombeutsatte London. Han begynner på skolen hvor denne rektoren befinner seg, og blir etter hvert dratt inn i et merkelig mysterium rundt rektoren og hans kryssord, og blir selv mistenkt for å være tysk spion. Tor Arve Røssland har gjort mye research, og brukt sin egen fasinasjon for verdenskrigen fra da han var liten til å skrive en drivende og historisk basert fortelling. Til slutt i boka har forfatteren skrevet om hva som er sant og hva som er oppdiktet og hvor historien er hentet fra. Passer for lesere fra 12 år og oppover.

 

Omslag: Cappelen DammSabotør og Operasjon Muskedunder av John S. Jamtli: Hvis du er mer glad i den heltemodige og actionspekkede delen av krigshistorien, så er disse tegneseriene for deg. John Sigvart Jamtli har latt seg inspirere av historier fra den norske motstandsbevegelsen til å lage røverhistorier i tegneserieformat, som delvis følger den faktiske historien, og delvis bryter med den. Alt blir presentert i flotte og fargesprakende tegninger, tempoet er høyt og heltene er barske. Passer for lesere i aldersgruppa 10-18 år.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammVictoria Vargmo og jerntrollet av Alexander Løken: Ei bok der norske folkeeventyr møter norsk krigshistorie. Victoria har vetteblod i årene, og er lite interessert i å lære om denne delen av familieslekta. Hun vil helst være som alle andre, men vetteblodet gjør at hun er både sterkere og raskere enn de fleste andre. Når nazistene overtar makta i Norge, og finner ut at det finnes «supermennesker» blant nordmennene, blir plutselig Victoria og hennes familie et ettertraktet mål for eksperimenter. Victoria må flykte, og det blir en spennende og fantastisk jakt gjennom Norges land der Victoria lærer seg å sette pris på vetteblodet, og samtidig lærer mer om hvor hun kommer fra.

 

Omslag: GyldendalOver grensen av Maja Lunde: Vi møter Gerda og broren Otto i Norge i 1942. Foreldrene har skjult to jødiske barn, Sarah og Daniel, i kjelleren, og er blitt arrestert av nazistene. Nå blir det opp til barna å komme seg i sikkerhet, og de bestemmer seg for å ta ut på den lange veien til Sverige, for å kanskje finne sikkerhet der. Nazistene er hakk i hæl på dem hele tida, og spenningen holdes oppe til siste slutt. Kapitlene er korte og slutter ofte på et høyt spenningsnivå i teksten (såkalte «cliff hangers»). Passer til lesere fra 9 til 13 år. Boka er filmatisert og kom på kino i 2020.

 

 

 

Omslag: Judith KerrDa Hitler stjal den lyserøde kaninen av Judith Kerr: En klassiker fra 1970-tallet som fortsatt kan lese den dag i dag. Historien er delvis basert på forfatterens egne opplevelser. 9 år gamle Anna bor i Berlin når nazistene tar over makten i Tyskland, og siden faren hennes er kritisk til det nye politiske regimet, må familien flykte fra landet. Vi følger Annas perspektiv på flukten, og de forskjellige stedene de opplever på veien, i en blanding av hverdagslige utfordringer og det alvorlige bakteppet. Boka ble filmatisert i 2019. Den er tilgjengelig for alle i den digitale bokhylla til Nasjonalbiblioteket.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammGutten i den stripete pyjamasen av John Boyne:  En kort og sår fortelling fortalt fra Brunos perspektiv. Han må flytte fra sitt elskede Berlin under krigen, og på det nye stedet er det stygt, kaldt og ingen andre barn. Det går et piggtrådgjerde ikke langt unna huset, og på den andre siden av dette gjerdet blir han kjent med gutten i den stripete pyjamasen. Selv om disse to guttene egentlig står på hver sin side i krigen, oppstår det en nysgjerrighet for hverandre og et vennskap mellom dem. Det naive perspektivet til Bruno skjermer leseren for det vondeste fra krigen, men skaper også stor dybde i romanen for de som kjenner til historien. Passer for lesere fra 10 år og for dem som liker drama og tåler en trist fortelling. Boka ble filmatisert i 2008, og filmen har aldersgrense 11 år.

 

 

 

Omslag: Cappelen DammBoktyven av Markus Zusak: De mange bokbålene i Tyskland på 1930-årene er bakteppe for denne historiske romanen. Vi møter Liesel, ei ung tysk jente midt mellom barndom og ungdomstid i det som snart skal bli et krigsherjet Europa. Når hun lærer seg å lese får hun en stor kjærlighet for bøker, og begynner å stjele dem, særlig de som nazistene har tenkt til å ødelegge. Vi følger Liesel gjennom hele krigen, hvor vennskap oppstår samtidig som hun skriver ned sin egen historie. Boka har blitt en internasjonal bestselger, lest så vel av ungdom som voksne, og er oversatt fra engelsk til 63 språk. Historien ble filmatisert i 2013.

Translate »